De beëdiging van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders van Arnhem in 2014. Anno 2017 zijn van de ploeg nog maar drie leden over.
Volledig scherm
De beëdiging van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders van Arnhem in 2014. Anno 2017 zijn van de ploeg nog maar drie leden over. © Gerard Burgers

Arnhems college verliest door tippelzone vijfde lid in 'afvalrace'

ARNHEM - Anja Haga is het vijfde lid van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders dat afhaakt sinds de beëdiging op 12 mei 2014. De wethouder van de ChristenUnie maakte maandagochtend een einde aan de samenwerking met coalitiepartners D66, SP en CDA.

Anja Haga (ChristenUnie).
Volledig scherm
Anja Haga (ChristenUnie). © Marc Pluim

Van het college dat op 12 mei 2014 aan het werk ging, zijn alleen Gerrie Elfrink (SP), Martijn Leisink (D66) en Ine van Burgsteden (CDA) nog over. Wethouders Hans Giesing (D66), Henk Kok (GroenLinks) en Alex Mink (SP) gingen Haga voor. 

LEES OOK: 
ChristenUnie breekt met Arnhems college om tippelzone

Burgemeester Herman Kaiser legde in 2016 om gezondheidsredenen zijn werkzaamheden neer. Hij had toen al maanden ziek thuis gezeten. Naar een nieuwe burgemeester wordt momenteel gezocht; Boele Staal neemt in Arnhem waar tot Kaiser een opvolger heeft.

Functioneren

Mink stapte in het voorjaar van 2016 op nadat hij een motie van wantrouwen aan zijn broek had gekregen. Zijn functioneren stond toen al maanden ter discussie. Kok legde in het najaar van 2015 het werk neer vanwege de ziekte van zijn echtgenote, Giesing vond een jaar na zijn aanstelling het wethouderswerk te zwaar.

Meinerswijk

De ChristenUnie is de tweede partij die deze collegeperiode uit de Arnhemse coalitie stapt. Is nu de zorgzone steen des aanstoots, in het najaar van 2015 was mogelijke woningbouw in Stadsblokken en Meinerswijk voor GroenLinks reden om de samenwerking met D66, SP en CDA te beëindigen. De ChistenUnie nam de vrijgekomen wethouderszetel in het college toen over.

Henk Kok (GroenLinks).
Volledig scherm
Henk Kok (GroenLinks). © Hans Broekhuizen

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.