Volledig scherm
PREMIUM
Rubberkorrels van gemalen autobanden. © ANP

Arnhems testinstituut voorspelt: ‘Over tien jaar geen kunstgras van gemalen autobanden meer’

ARNHEM - Schade aan het milieu. En ook sportende kinderen zouden risico lopen. Kunstgras met rubber ligt nog altijd onder vuur, merkt ook Gert-Jan Kieft van testinstituut Kiwa ISA Sport in Arnhem. Over tien jaar is er geen kunstgras van gemalen autobanden meer, voorspelt hij: hoewel het ultieme alternatief er nog niet is.

Volledig scherm
Gert-Jan Kieft, laboratoriummanager van Kiwa ISA Sport in Arnhem. © Eigen foto

Met zijn hand graait Gert-Jan Kieft in een klein bakje met groene korrels. De laboratoriummanager van Kiwa ISA Sport laat ze tussen zijn vingers bewegen en één voor één naar beneden vallen. ,,Dit is TPE’’, klinkt het. Even verderop liggen de bekende zwarte stukjes rubber, die ook voor kunstgrasvelden worden gebruikt.

Tot drie jaar geleden bestond ongeveer negentig procent van het kunstgras dat Kieft en zijn collega’s in hun lab op sportcentrum Papendal in Arnhem testten uit dit zogenoemde SBR-rubber. Nu bedraagt dat percentage ‘nog maar’ 40 procent, vertelt hij. Volgens Kieft heeft het alles te maken met de twijfels die inwoners van gemeenten, als Duiven en Heumen, nog hebben over de schadelijke gezondheidsgevolgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Juf Vivian heeft eigen oplossing: ‘Lerarentekort is zo weggewerkt’
    PREMIUM

    Juf Vivian heeft eigen oplossing: ‘Lerarente­kort is zo weggewerkt’

    ARNHEM - Een zieke leraar vervangen door invalkrachten moet vanaf dit jaar makkelijker worden in het onderwijs, dankzij nieuwe arbeidswetgeving. Maar of het gaat werken, weet juf Vivian Timmermans uit Arnhem niet. Ze bedacht een paar jaar geleden haar eigen oplossing voor het lerarentekort. ,,Ik wilde als invalkracht aan de slag om verschillende scholen uit de brand te helpen. Ik bedacht een naam voor mijn zaak: ‘De Rijdende Juf’. Maar wat bleek? Het kon helemaal niet. De wet- en regelgeving belemmerde het.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.