Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank in Arnhem © ANP

OM eist werkstraf voor vermeende politiemol uit Arnhem

ARNHEM - Tegen een 34-jarige voormalige politie-agente uit Arnhem is vrijdag door het openbaar ministerie een taakstraf van 180 uur geëist. De vrouw heeft volgens de officier van justitie in 2014 zeker 6 keer geheime informatie over een omvangrijk drugsonderzoek doorgespeeld aan een van de hoofdverdachten in deze drugs- en witwaszaak. Ze ontkent ten stelligste.

De strafeis valt volgens de officier lager uit vanwege trieste familie-omstandigheden van de ex-agente. Haar jongste kind is ernstig ziek. ,,Normaal gesproken was een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats geweest.’’

'Oom'

Volgens het OM lekte de ex-agente, destijds werkzaam in de regio Noord- en Oost Gelderland, zeker zes keer informatie aan haar stiefvader, die ze 'oom' noemt. Deze 'oom' stond volgens het OM in direct contact met de uit Arnhem afkomstige hoofdverdachte in het drugsonderzoek. De recherche luisterde telefoongesprekken af tussen deze twee mannen. Toen ontstond het vermoeden dat er sprake was van een politiemol.

De gelekte informatie uit de politiecomputer zou gaan over (de status van) verdachten in het drugsonderzoek en over auto's die al dan niet van een politiezender waren voorzien. ,,Wat de verdachte heeft gedaan, raakt het hart van het politiewerk en het vertrouwen van de maatschappij in de politie’’, aldus de officier. Ook tegen de 'oom' van de verdachte eiste hij een werkstraf van 180 uur. ,,Hij heeft schaamteloos misbruik gemaakt van de agente, zijn stiefdochter.’’

Speculatie

De advocaat van de ex-agente veegde bij de behandeling van de zaak de vloer aan met de bewijslast. Volgens hem valt niet te bewijzen dat er daadwerkelijk informatie is doorgespeeld en berust de redenering van het OM op pure speculatie. ,,En een deel van de zogenaamd geheime informatie is helemaal niet geheim, maar was gewoon te vinden op internet.’’ Hij wees er ook op dat niet is gebleken dat de ex-agente een beloning heeft ontvangen voor het vermeende lekken. Zijn conclusie: vrijspraak.

De rechter doet uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.