Volledig scherm
Anne-Marije Buckens op archiefbeeld. © Marina Popova

Arnhemse Anne-Marije met Jochem van Gelder en ouderen op tv-banenjacht bij RTL4

ARNHEM - Loopbaanbegeleider voor ouderen  Anne-Marije Buckens van 50 Company uit Arnhem gaat als deskundige meewerken aan het nieuwe programma ‘Wat ik altijd wilde worden’ van RTL4 en SHH Productions.

In dat programma gaat Jochem van Gelder op pad met 45-plussers om inspiratie op te doen voor ‘een totaal nieuwe’ baan tijdens een stage van een dag bij een bedrijf.

Buckens timmert al jaren aan de weg met de boodschap dat ouderen  die op zoek zijn naar een nieuwe baan alles behalve kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Uit ervaring weet ze dat het met vooroordelen van werkgevers over de inzetbaarheid van ouderen behoorlijk meevalt.

Ouderen denken soms te snel en ten onrechte dat ze geen enkele kans maken, zo heeft ze wel gemerkt. Die moedeloosheid probeert ze in de praktijk te doorbreken. 

Quote

Ik heb nooit begrepen waarom we kennis en kunde met 65 jaar subiet aan de kant zetten, om nieuwe generaties het wiel opnieuw uit te laten vinden.

Anne-Marije Buckens, loopbaanbegeleider

‘Roer om gooien’

Volledig scherm
Jochem van Gelder, presentator van ‘Wat ik wilde worden’. © ANP Kippa

Om een kans te maken op een nieuwe baan moet het roer wel om, zo oppert Buckens. ,,Het beroep wat mensen uitoefenden is vaak uitstervende of al uitgestorven. Er is geen vraag meer naar. Veel mensen hebben moeite met die omschakeling, weten te weinig van de veranderende arbeidsmarkt. Ook is hun kennis vaak verouderd.”

Tegelijkertijd heeft Buckens gemerkt dat veel ouderen veel te bescheiden zijn over hun capaciteiten in een maatschappij waar veel jonge werknemers geleerd hebben om zichzelf goed te verkopen.

Bovendien werkt nette brieven schrijven op vacatures niet meer in tijd dat veel mensen banen vinden via goede contacten. Aan dat ‘netwerk’ ontbreekt het bij ouderen, zo stelt Buckens.

Levensbewuste loopbaanplanning

Ze vindt dat het hoog tijd worden voor  levensfasebewuste loopbaanplanning in een tijd van stijging van de pensioenleeftijd en de toenemende levensverwachting.

,,Ik heb nooit begrepen waarom we kennis en kunde met 65 jaar subiet aan de kant zetten, om nieuwe generaties het wiel opnieuw uit te laten vinden”, schreef ze onlangs in een opiniebijdrage bij De Gelderlander. ,,Onderzoek toont aan dat mensen gezonder, vitaler en mentaal sterker blijven wanneer zij op latere leeftijd aan het arbeidsproces blijven deelnemen.”

Speelse opzet programma

 ‘Wat ik altjd al wilde worden’ speelt speels in op alles. Presentator Jochem van Gelder, bekend van ‘Willem Wever’, ‘Praatjesmakers’. ‘Bonje met de buren’ en ‘Later als ik Groot ben’, volgt de kandidaten op de voet bij hun eerste stappen naar een nieuwe carrière.

Dat gebeurt met de nodige humor, zo geven ze bij RTL en SHH Productions aan. Voor Buckens is het een ideale opzet, want ze is ervan overtuigd dat 'succesverhalen’  mensen kunnen inspireren om zelf ook in actie te komen.

Goede spoor

De  titel ‘Wat ik altijd al had willen worden’ komt niet uit de lucht vallen. Buckens heeft gemerkt dat praten over dat thema mensen op het goede spoor kan zetten naar nieuwe ambities.  De programmamakers zijn op zoek naar kandidaten. Dat kunnen ook mensen zijn die op hun werk uitgekeken zijn.  

,,Ben je tevreden met het beroep dat jij nu uitoefent? Of zou jij, als inmiddels ervaren kracht, stiekem alsnog die droombaan willen bekleden? Of ben jij als gevolg van een reorganisatie of faillissement op straat komen te staan en wil jij de rest van jouw werkzame periode jouw geluk beproeven in een compleet andere sector? Dat kan! Je maakt voor een dag mee hoe het is om te doen wat je wellicht altijd wilde worden of waarvoor jij simpelweg ineens belangstelling hebt gekregen.”

Volledig scherm
Wervend affiche voor kandidaten voor ‘Wat ik altijd wilde worden’. © SHH Productions/RTL4

Kandidaten kunnen zich aanmelden via watikaltijdwilde.nl

Volledig scherm
Wervende boodschap voor de werving van 45-plussers voor het programma 'Wat ik altijd wilde worden' © SHH Productions/RTL4
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenleving’
    PREMIUM

    Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenle­ving’

    ARNHEM - Haar hele woonkamer in de Arnhemse wijk Schuytgraaf ademt Melissa. De kaars op tafel met haar portret draagt de tekst: ‘Uit ons leven, niet uit ons hart'. In de kast staat een grote foto en aan de wand hangt een geschilderd portret van de selfie die Melissa Ulrich ooit maakte. Een lachend onbezorgd gezicht, liggend in het gras. ,,Die heeft ze gemaakt in de Efteling op 5 mei 2006. Nog geen drie weken later was ze dood, vermoord", zegt moeder Madelein Weyling.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.