Volledig scherm
De leden van jazzformatie De Raad van Toezicht hebben elkaar ontmoet op het conservatorium in Arnhem © Bart Harmsen

Arnhemse band neemt debuutplaat op in beroemde studio

ARNHEM - De Arnhemse jazzformatie De Raad van Toezicht (RvT) neemt komend weekeinde zijn debuutalbum op in de beroemde Wisseloord Studio's in Hilversum. Deze locatie had eerder grootheden als The Rolling Stones en Michael Jackson te gast.

RvT bestaat uit twaalf man, allemaal tussen de 22 en 27 jaar oud. Met percussionisten, gitaristen blazers, toetsenisten en een violist. Ze schrijven hun eigen nummers en spelen jazz met funk-, soul-, fusion- en latin-invloeden. Voorlopig allemaal instrumentaal. „Misschien dat we in de toekomst nog gaan samenwerken met vocalisten, maar de basis is instrumentaal. Daar kunnen we al genoeg in kwijt", zegt bassist en saxofonist Daan Leever.

Conservatorium
De twaalf leden hebben allemaal gestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem en vonden elkaar tijdens de ensembledagen, waar ze een nummer van de band Snarky Puppy moesten coveren. Dat beviel zo goed dat ze besloten de samenwerking voort te zetten.

Echte liveband
Na enkele succesvolle optredens dit jaar, onder meer op het North Sea Jazz festival, is het nu tijd voor een debuutalbum. De opnamen financieren ze zelf, met geld van optredens en door publiek betaald toe te laten bij de opnames. Dat laatste heeft nog een voordeel. „We spelen met een andere energie als we voor publiek optreden. We zijn echt een liveband. Die sfeer gaan we proberen na te bootsen in de studio."

Dat gaan ze doen in vier sessies waarin ze steeds alle nummers spelen. „Daarna kiezen we de beste opname voor de plaat. Uiteindelijk willen we tien nummers hebben."

Label
Met die nummers gaan ze op zoek naar een label dat de muziek wil uitbrengen. Als dat niet lukt, geven ze het uit in eigen beheer. In maart volgt een releasetour. „We hebben vooral op jazzfestivals gestaan. Als we daar nog een paar popfestivals bij kunnen doen, ook in het buitenland, zou dat voor nu perfect zijn."

De Raad van Toezicht live at North Sea Jazz Festival 2016 in Rotterdam. www.deraadvantoezicht.nl www.facebook.com/deraadvantoezicht

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.