Volledig scherm
De broers op een rechtbanktekening. © Nicole Coenen

Arnhemse broers moeten cel in voor oplichten bejaarden en verstandelijk beperkten met babbeltruc

ARNHEM – Twee Arnhemse broers van 58 en 54 jaar zijn vrijdag veroordeeld voor het oplichten van bejaarden of verstandelijk beperkte personen met een babbeltruc.

De oudste kreeg een gevangenisstraf van een jaar. Hij lichtte in december vorig jaar een 89-jarige vrouw uit Nijmegen op door zich voor te doen als politieman. 

Tienduizend euro

Hij vertelde haar aan de deur dat buren hadden gezien dat er bij haar werd ingebroken. Hij liep haar voorbij naar boven en vroeg haar waar ze haar geld bewaarde. Vervolgens ging hij naar het toilet en vertrok hij.

Enkele dagen later miste de vrouw tienduizend euro. Ze vond een bankpas, rijbewijs en id-kaart in haar slaapkamer, die van de Arnhemmer bleken te zijn. Ze herkende hem als de man die aan de deur was geweest. De Arnhemmer moet het geld terug betalen.

Inbraakpreventie

Hij is ook veroordeeld voor het oplichten van een 87-jarige vrouw uit Rotterdam. Bij haar deed hij zich voor als iemand van inbraakpreventie. Hij nam daar achtduizend euro mee.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij ‘op geraffineerde en schaamteloze’ wijze veel geld afpakte van kwetsbare slachtoffers. Er waren meer verdenkingen tegen de man, maar daar werd hij vanwege gebrek aan bewijs voor vrijgesproken.

Halfjaar cel

De jongste broer is veroordeeld tot een half jaar cel voor het meermalen oplichten van een verstandelijk beperkte man in Amsterdam met een babbeltruc. De man werd zestienduizend euro afhandig gemaakt. De Arnhemmer moet dit bedrag terug betalen.

Een derde broer staat komende week terecht op verdenking van soortgelijke feiten. Zich voordoend als politieman zou hij verschillende bejaarde mensen geld afhandig hebben gemaakt.

  1. ‘Mijn vrienden komen hier niet meer’. Schoonmaak gewenst in getto Geitenkamp
    PREMIUM

    ‘Mijn vrienden komen hier niet meer’. Schoonmaak gewenst in getto Geitenkamp

    ARNHEM - Astrid Kersten heeft het wel gehad, na veertien jaar Geitenkamp. Ze wil zo snel mogelijk verhuizen van de bult. ,,Ik heb een buurvrouw gehad die een jachtgeweer op me richtte. Kerels die mijn huis binnendringen omdat ze denken dat ik als vrouw alleen een neukebol ben. Op straat ontmoet ik hondsbrutale kinderen die me een grote bek geven. Kankerwijf! Mijn eigen kleinkinderen durven hier niet meer te komen.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.