Streetartpainter Maureen Kolhoff (m) beschildert de blinde muur van de woning van Beppy van Rossum (r) in De Laar-Oost in Arnhem. Met overbuurvrouw Tiny Sijbrandi (l) nam Van Rossum het initiatief voor de muurschildering.
Volledig scherm
Streetartpainter Maureen Kolhoff (m) beschildert de blinde muur van de woning van Beppy van Rossum (r) in De Laar-Oost in Arnhem. Met overbuurvrouw Tiny Sijbrandi (l) nam Van Rossum het initiatief voor de muurschildering. © Gerard Burgers

Arnhemse buurt tovert blinde muur met straatkunst om in arcadisch landschap

ARNHEM - In het versteende woud dat de wijk De Laar-Oost in Arnhem-Zuid op sommige plekken is, voegen Tiny Sijbrandi en Beppy van Rossum wat groen toe, virtueel en 100 procent natuurlijk. 

Op initiatief van beide wijkbewoners tovert streetartpainter Maureen Kolhoff een blinde muur in de Bingelradestraat om in een arcadisch landschap.

De 22-jarige Kolhoff is er voor overgekomen uit Schotland, waar ze in Edinburgh een opleiding aan de kunstacademie volgt. ,,Informatie over het Streetpainting Festival in Arnhem leerde ons dat Maureen daar ook actief is geweest en dat ze sinds een paar jaar ook als muurschilderaar werkt’’, vertelt Sijbrandi. ,,Toen zijn we gaan mailen.’’

Blikveld

De blinde muur waarop Kolhoff een schildering van twaalf bij drie meter maakt, is die van het huis van Van Rossum. Sijbrandi kijkt er vanuit haar raam al dertig jaar tegenaan.  Haar blikveld verandert drastisch:  Kolhoff  schildert een groene gevel met een bankje, een deur, een raam en een vaas met bloemen  en in het midden een doorkijkje naar een Nederlands landschapje met weide en water. Het échte groen komt van plantenbakken die de bewoonsters  voor de schildering zetten. 

In de Bingelradestraat gebeurt nu al wat Sijbrandi en Van Rossum beoogden en waarvan kunstenares Kolhoff geniet.  ,,Wijkbewoners houden nieuwsgierig halt en maken een praatje. Sommige mensen komen elke dag even kijken hoe het werk vordert. De schildering leidt nu al tot meer leven in de buurt‘’, vertelt Sijbrandi.

Quote

Ons idee blijkt simpel uit te voeren

Tiny Sijbrandi, Bewoonster wijk De Laar-Oost, Arnhem

De bewoners van De Laar-Oost hopen dat hun voorbeeld navolging krijgt.  In hun eigen wijk, die spoedig uitvoerig over het initiatief in de wijkkrant kan lezen, maar ook in andere wijken, zeker in Arnhem-Zuid. Er zijn  meer buurten aar het gesteente  wat zou mogen verkleuren. 

,,En ons idee blijkt simpel uit te voeren’’, legt Sijbrandi uit. ,,Zolang je toestemming hebt van de huiseigenaar mag je zo'n blinde muur beschilderen. En het wijkplatform heeft er geld voor over.  Ons schilderij kost al met al 1.700 euro. Een koopje.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.