Het bericht op de Facebookpagina van Gamze Gül, met links de uitnodigingsbrief voor 'Hanneke'.
Volledig scherm
Het bericht op de Facebookpagina van Gamze Gül, met links de uitnodigingsbrief voor 'Hanneke'. © Gamze Gül/ Facebook

Arnhemse Gamze staat niet alleen in melding discriminatie bij sollicitatie

ARNHEM - De groep melders van discriminatie op de werkvloer of tijdens een sollicitatie blijft groeien. „In 2014 kregen we 79 meldingen binnen, vorig jaar 87. Dit jaar hebben het aantal van 2015 nu al overschreden."

„Ik denk dat we uitkomen op rond de honderd meldingen", zegt Sylvia Kuster van het Meldpunt Discriminatie en Pesten Art.1 Midden Gelderland. „Al deze meldingen zijn gerelateerd aan discriminatie op de werkvloer. Dat kan zijn vanwege ras, geslacht, leeftijd of handicap of chronisch ziekte."

Pathé Arnhem
Gül solliciteerde naar een baan bij bioscoop Pathé in Arnhem en kreeg een afwijzingsbrief. Ze stuurde dezelfde brief nogmaals in maar toen onder de naam 'Hanneke' en kreeg een uitnodiging voor een gesprek.

„Ze heeft het voorval bij ons gemeld en wij hebben haar uitgenodigd voor een gesprek'', zegt Kuster. „We vragen de melders altijd of wij een bemiddelende rol moeten spelen in een gesprek met de werkgever. Daar heeft ze nog geen reactie op gegeven."

Als Gül niet ingaat op de vraag van het meldpunt dan gaat er een brief met informatie over wet- en regelgeving bij solliciteren naar Pathé, aldus Kuster. Gamze Gül heeft op haar Facebookpagina geschreven dat ze geen verdere mededeling doet over haar sollicitatie.

Reactie Arnhemse politiek
Fractievoorzitter Kürsat Bal van Verenigd Arnhem wilde gisteravond tijdens de raadsvergadering weten of wethouder Ron König bereid is om met de directie van Pathé in gesprek te gaan over de sollicitatie van de Arnhemse van Turkse afkomst.

„Wij gaan ons niet bemoeien met individuele kwestie, maar dat wil niet zeggen dat we het niet belangrijk vinden", zei König. Hij was het niet eens met Bal dat bij de sollicitatieprocedure van Pathé onacceptabele fouten zijn gemaakt. „Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dit is wel heel vervelend voor de sollicitante en voor Pathé."

Arnhem zet zich in om discriminatie op de arbeidsmarkt terug te dringen. Zo is de gemeente begonnen met een proef met anoniem solliciteren. Een sollicitatiecommissie ziet pas bij het gesprek wie er heeft gesolliciteerd. Deze proef gaat König binnenkort evalueren.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.