Volledig scherm
Sjoukje Dijkstra en Lammert de Vries met op de achtergrond hun hotel-restaurant Groot Warnsborn. © Cees Baars

Arnhemse hoteleigenaren tegen herinvoering toeristenbelasting

ARNHEM - Hoteliers in Arnhem zitten niet te wachten op herinvoering van de toeristenbelasting. Het nieuwe gemeentebestuur heeft de terugkeer van die tax als doel opgenomen in zijn coaltieakkoord voor de komende vier jaar.

Drie jaar geleden verdween de toeslag op een toeristische overnachting om het imago van Arnhem als gastvrije stad kracht bij te zetten. De nieuwe coalitie wil met een voorstel komen om de heffing weer op te leggen.

De gedachten gaan uit naar een tarief van 2 euro per persoon per nacht. Het gemeentebestuur hoopt er jaarlijks 625.000 euro mee binnen te halen en alles daarboven wil het besteden aan citymarketing, toerisme en recreatie.

De heffing moet ook gaan gelden voor Airbnb's en andere particulieren die kamers aan toeristen verhuren. De gemeenteraad discussieert op dit moment over de invoering van een meldplicht voor deze verhuurders en die zou gelijkop moeten gaan met de herintroductie van de toeristentax.

Vage potjes

,,Ik ben er niet blij mee als de heffing terugkomt'', zegt directeur Arjen de Vries van Hotel Haarhuis. ,,Meer gemeenten zoeken naar mogelijkheden om hun inkomsten te verhogen, maar het geld verdwijnt in vage potjes. Een causaal verband met de branche ontbreekt. Krijg ik er een mooi terras of mooie stoep voor terug?''

NH Rijn Hotel

Collega Tjeerd Holtrop van het NH Rijnhotel Arnhem vindt de herintroductie jammer. ,,De consument wordt daar de dupe van. Die betaalt toch weer meer. En wat gaat de gemeente met het geld doen? Laat de mensen dat geld in de stad uitgeven, dat lijkt me het beste.''

Old Dutch

Ook buurvrouw Joke Elissen van het kleinere hotel Old Dutch (21 kamers) staat niet te springen. ,,De btw gaat volgend jaar ook al omhoog.'' Kim van der Linden van hotel Modez in Klarendal is neutraal, maar vindt dat in elk geval duidelijk moet zijn wat er met het geld gebeurt, mocht de herintroductie doorgaan. ,,Dat is namelijk ook wat de gasten vragen.''

Gelopen race

Voorzitter Lammert de Vries van het Hotel Overleg Regio Arnhem én eigenaar van hotel-restaurant Groot Warnsborn noemt de herinvoering van de toeristentax een gelopen race. ,,We zijn met de gemeente in gesprek om te zorgen dat een groot deel van de opbrengst ook terugvloeit naar de sector.'' Ook wordt gesproken over differentiatie in het tarief. ,,Een campinggast is ook een toerist maar het lijkt niet logisch om daar hetzelfde tarief voor te hanteren als voor een hotelgast."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.