Volledig scherm
Het 100-jarig bestaan van Hotel Haarhuis werd onder andere gevierd met een high tea. © Rolf Hensel

Arnhemse hotels heffen nog steeds toeslagen

ARNHEM - Hotels in Arnhem heffen nog steeds toeslagen op een overnachting, ook al heeft de gemeente de toeristenbelasting drie jaar geleden afgeschaft. Waarvoor die toeslagen worden berekend, is niet altijd even helder.

De Gelderlander kwam de heffingen tegen bij een onderzoek naar de huidige stand van zaken, dat is ingegeven door de herintroductie van de toeristenbelasting.

Hotel Haarhuis rekent een toeslag van 2,50 euro per persoon per overnachting. Volgens directeur Arjen de Vries gaat het hier niet om een toeristenbelasting, maar om een reserveringsfee, bedoeld om de administratieve kosten te dekken die het hotel zegt te maken voor een boeking.

Op haar eigen site meldt het hotel niettemin bij de aanbieding van een vierdaags arrangement een prijs ‘exclusief toeristenbelasting van 2,50 euro per persoon per nacht’. Daarmee geconfronteerd, spreekt de directeur het vermoeden uit dat intern een fout is gemaakt die hij zal laten herstellen.

Hotel Arnhem Centraal

Het kleinere hotel Arnhem Centraal aan het Willemsplein stelt desgevraagd geen toeristenbelasting te rekenen, maar wie er via site Booking.com een kamer wil boeken, wordt aangeslagen voor 0,52 euro toeristenbelasting. ,,Dat klopt niet’’, zegt de receptioniste van het hotel, die aankondigt dat ze de boekingssite zal vragen om dit te corrigeren.

Van der Valk Hotel Arnhem

Wie via de site van Van der Valk Hotel Arnhem een kamer boekt, ziet dat een toeristenbelasting van 0,60 euro wordt berekend. Zo’n bedrag rekent overigens ook Oostappen Vakantiepark Arnhem in Schaarsbergen, onder de noemer ‘diverse heffingen’.

Volledig scherm
Hotel Modez in Arnhem. © HM

Hotel Modez in de wijk Klarendal rekent een verblijfsbelasting van 1,05 euro, maar volgens manager Kim van der Linden is dat geen verkapte toeristenbelasting. ,,Het is een heffing waarmee we eigen kosten dekken.’’ Ook hotel Old Dutch aan het Stationsplein heeft zo’n heffing, van 1 euro. ,,Er zijn zoveel dingen die je moet betalen als hoteleigenaar’’, zegt Joke Elissen. ,,Dat kun je een beetje compenseren uit de opbrengst van deze heffing. Je moest eens weten wat er hier op kamers wordt vernield.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.