Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Arnhemse jeugd mag meepraten over armoedebeleid gemeente

ARNHEM - Kinderen en jongeren krijgen een stem in het armoedebeleid van de gemeente Arnhem. Die toezegging heeft wethouder Ronald Paping van Financiën gisteravond gedaan bij de behandeling van de gemeentebegroting.

Aanleiding was een voorstel van de fracties van D66, SP, PvdA en GroenLinks om dat te gaan doen en ook om van tevoren uit te schrijven hoe dat het beste kan gebeuren. 

Het gemeentebestuur maakt werk van de aanpak van armoede omdat in Arnhem een op de vijf huishoudens er mee te maken heeft. Ze dragen niet zelden de last van schulden en dat lot treft voor een groot deel gezinnen met jonge kinderen. 

Meer dan veertig moties

Aan die kinderen wordt naar de mening van de politieke partijen niet gevraagd waar zij behoefte aan hebben als het gaat om armoedebestrijding. Daardoor dreigt hun geluid te ontbreken in de alomvattende aanpak van armoede, schulden en werkloosheid die de gemeente nastreeft. Paping gaat kijken hoe kan worden geregeld dat dit geluid wél doorkomt. 

Op de begroting werden gisteravond meer dan veertig moties en bijna twintig amendementen ingediend. Op hoofdlijnen haalde het door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde financiële beleid de eindstreep. 

Buffer voor tegenvallers

Volledig scherm
Ronald Paping. © Rolf Hensel

Het belangrijkste onderdeel is het wegwerken van de miljoenentekorten in de zorg via goedkopere dienstverlening, met gebruik van financiële meevallers van het rijk en met het uit de gemeentelijke reserve vullen van een buffer voor eventuele tegenvallers.

Een door oppositiepartij SP opgestelde tegenbegroting, met minder bezuinigingen en meer belastinginkomsten,  haalde het zoals verwacht niet, hoezeer fractievoorzitter Gerrie Elfrink ook trachtte GroenLinks af te drijven van de ‘neo-liberale politiek’ van de coalitie, die net is gelijmd. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.