Volledig scherm
Marouane B. met kalasjnikov: "Ik moet mezelf kunnen verdedigen." © onbekend

Arnhemse ‘jihadrapper’ Marouane B. verliest Nederlanderschap

UPDATEARNHEM - De Arnhemse ‘jihadrapper’ Marouane B. (24) is geen Nederlander meer. Staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid en Justitie heeft zijn Nederlanderschap ingetrokken, omdat hij als jihadist actief is in Syrië.

B. vertrok november 2013 van Arnhem naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat of aanverwante organisaties. Daarvoor was hij actief als rapper, ook na zijn vertrek zette hij nog een paar liedjes op Youtube. Sinds 2014 staat hij op de nationale terrorismelijst. In maart 2017 werd hij bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel vanwege deelname aan een terroristische organisatie.

Terugkeer

B. hintte via sociale media meerdere keren op een terugkeer naar Nederland. Hij liet het bericht naar Nederlandse media sturen dat hij gesneuveld zou zijn, om zo makkelijker uit het kalifaat te kunnen vluchten. Later liet hij weten toch in Syrië te willen blijven. Hij zou zich daar nu nog steeds bevinden.

Marouane is bevriend met Arnhemmers die september vorig jaar werden opgepakt omdat ze een terroristische aanslag wilden plegen. Twee van hen, Waïl el A. en Nadeem S., beweerden eerder dat ze in 2015 tevergeefs richting Syrië reisden om hem op te halen.

Acht jihadisten

Tot nog heeft de Nederlandse overheid van acht jihadisten de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. Van nog eens vijf heeft de staatssecretaris het voornemen dit te doen.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan sinds 2017 de Nederlandse nationaliteit afnemen van jihadgangers, zonder tussenkomst van de rechter. Hierdoor zouden jihadisten niet kunnen terugkeren naar Nederland, waardoor de terroristische dreiging afneemt, zo is de gedachte.

B. heeft vier weken de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.