Volledig scherm
Theo Vermeulen is al tien jaar bezig om zijn zwarte band te halen. © Marina Popova

Arnhemse judoka Theo mag na 21 jaar training op voor de zwarte band

ARNHEM - Na 21 jaar trainen mag judoka Theo Vermeulen (31) uit Arnhem vanavond zijn examen afleggen voor de zwarte band. Dat is een van de hoogste onderscheidingen in de zelfverdedigingssport. ,,Een hoogtepunt in mijn leven.”

Voor Vermeulen, die begeleid woont, is het beoefenen van judo iets lastiger dan voor anderen. Zijn linkerbeen is een paar centimeter korter dan zijn rechter. Daarnaast heeft hij klompvoeten en is hij ietwat zwaarlijvig. ,,Daardoor ben ik niet zo snel en moet ik iets meer verdedigen dan aanvallen”, vertelt hij. Maar volgens hem is zijn beperking ook meteen zijn kracht. ,,Ik ben erg sterk.”

Toewijding

Volgens judoleraar Harry Kreijtz (82), die hem samen met Dorus Persijn al zeker tien jaar onder zijn hoede heeft, verdient Vermeulen de zwarte band vooral vanwege zijn toewijding. Bijna altijd is hij present via het openbaar vervoer of de regiotaxi, zegt Kreijtz. Bij zonneschijn, maar ook bij sneeuw en flinke regenbuien.

Zenuwachtig

Normaal gesproken wordt een examen voor een zwarte band afgenomen in Wijk bij Duurstede door de Judo Bond Nederland. Speciaal voor Vermeulen komt de examencommissie naar zijn vaste dojo aan de Schaapsdrift in Arnhem. Daar voelt hij zich vertrouwd en kan hij rekenen op de steun van een aantal huisgenoten.

Bovendien is hij nu al behoorlijk zenuwachtig, geeft hij eerlijk toe. ,,Daarom is het voor Theo het best wanneer het in Arnhem gebeurt”, vult Kreijtz aan. ,,Maar ik weet honderd procent zeker dat hij het gaat halen. We hebben drie weken geleden al een proefexamen gedaan. Dat ging goed. Daarna waren Theo en ik zo ontzettend trots.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.