Rob Voerman op het dak van The Exchange, het geëngageerde kunstwerk dat hij maakte voor de Sonsbeek-beeldententoonstelling van 2016.
Volledig scherm
Rob Voerman op het dak van The Exchange, het geëngageerde kunstwerk dat hij maakte voor de Sonsbeek-beeldententoonstelling van 2016. © Rolf Hensel

Arnhemse kunstenaar springt in de bres voor het Amazonewoud: petitie al 8.100 keer getekend

ARNHEM - De Arnhemse kunstenaar Rob Voerman tracht in Nederland het verzet aan te wakkeren tegen het platbranden van het Amazonewoud in Brazilië. 

Een door hem geopende petitie is al meer dan 8.100 keer getekend en op 25 september organiseert hij met andere medestanders een demonstratie in Den Haag.

Vraag je hem waarom hij zich geroepen voelt de kar te trekken, dan kaatst hij direct de bal terug. ,,Waarom zou je je er niet druk over maken? Ons eigen oerbos ging er honderd jaar geleden aan. Op Kalimantan in Indonesië is een flink deel van het regenwoud platgebrand. En met het Amazonewoud gaat het onder Bolsonaro alleen maar slechter.” 

Quote

De krant gaat voor de waan van de dag

Rob Voerman, Beeldend kunstenaar

Voerman noemt het verbijsterend dat die teloorgang niet al jaren op de voorpagina staat. ,,De krant gaat voor de waan van de dag.”

Het engagement van Voerman is niet van gisteren. ,,Toen ik vijftien was, schreef ik al een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties met de vraag wanneer-ie eens iets ging doen aan de ontbossing in het Amazonewoud. Zo lang is het al aan de gang. Ik kreeg een brief terug met een dik rapport erbij waarvan de strekking was dat ik me geen zorgen moest maken.”

Ecologische bank

Rob Voerman: ‘Wereldwijd moet naar een oplossing worden gezocht.’
Volledig scherm
Rob Voerman: ‘Wereldwijd moet naar een oplossing worden gezocht.’ © Gerard Burgers

Zijn oprechte bekommernis om de teloorgang van de wereld vind je ook terug in zijn werk als kunstenaar. Zo pakte hij voor de internationale Sonsbeek-beeldententoonstelling van 2016 de waterval in in The Exchange, een aluminium grot waarin ideëel werd gebankierd: bezoekers konden er bankbiljetten krijgen die de ecologische waarde vertegenwoordigden van bedreigde stukjes aarde.

In Den Haag hoopt Voerman op 25 september zoveel mogelijk mensen op de been te brengen voor een lawaaidemonstratie tegen het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en tegen het Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie met landen als Brazilië, Paraguay, Argentinië en Venezuela wil sluiten.

Aan het eind wordt de petitie aangeboden aan een vertegenwoordiging van de regering en de Braziliaanse ambassadeur.  

Meer branden, meer intimidatie

,,Het is een bewezen feit dat er meer branden zijn in het Amazonewoud omdat daar onder Bolsonaro minder tegen wordt opgetreden”, stelt Voerman. ,,En om dezelfde reden worden meer bewoners geïntimideerd, mishandeld en vermoord door grootgrondbezitters, met het doel hen uit hun oorspronkelijke leefgebied weg te jagen.”

Het vrijhandelsverdrag maakt het makkelijker om soja en vlees uit Mercosur-landen naar Europa te exporteren. Als dat verdrag van kracht wordt, zal dat volgens Voerman de vernietiging van het regenwoud ten behoeve van grond voor landbouw en veeteelt nog verder opjagen. 

Voerman: ,,Wereldwijd moet naar een oplossing worden gezocht. Misschien moet Brazilië worden gecompenseerd als het zijn bos niet in brand steekt. Maar als het in deze vaart doorgaat, moet de regering economische sancties treffen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.