Volledig scherm
Margriet Smits op de zwanenbrug in park Sonsbeek in Arnhem. © Rolf Hensel

Arnhemse Margriet spreekt in raad over dierenleed door vuurwerk: ‘Het was weer verschrikkelijk dit jaar’

ARNHEM - De Arnhemse Margriet Smits mag op 29 januari in de gemeenteraad komen om te spreken over het dierenleed als gevolg van het afsteken van vuurwerk in park Sonsbeek en elders in de stad. Zij begon kort na nieuwjaar met een handtekeningenactie voor een vuurwerkverbod. ,,Ik heb er al 1000 ingezameld", zegt ze. ,,Ik wil ze graag aanbieden aan burgemeester Marcouch.” 

Smits kreeg veel reacties van dierenliefhebbers. In de boekjes waarin ze de handtekeningen verzamelt beschrijven ze veel ellende van hun huisdieren. ,,Onze poes Flip is door vuurwerk gestorven’’,  verzucht een van hen. Een ander: ,,Mijn hond Suzie heeft een zwak hart. De hele maand december waren ze aan het knallen. Ze is wekenlang gestrest geweest. Drie keer was het bijna fataal. Ze kreeg ze een aanval en viel weg.”

Vuurwerkverbod

Quote

Van een vuurwerk­vrije zone is niets terecht gekomen

Margriet Smits

Een meerderheid van de gemeenteraad toonde zich eerder voorstander van desnoods een lokaal vuurwerkverbod. Inmiddels staat het sein op groen voor een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. VVD en CDA zijn ook ‘om'.  In Arnhem willen de partijen verder praten over de vraag of een vuurwerkshow als alternatief en strikte handhaving van het verbod.

Margriet Smits trof in Sonsbeek na de jaarwisseling veel vuurwerk aan. ,,Het was weer verschrikkelijk dit jaar. Bommen zaten er gewoon tussen. De vogels waren helemaal overstuur.” Ze mist sindsdien een zwaan in het park. Het gemeentebestuur riep park Sonsbeek eerder uit tot vuurwerkvrije zone. ,,Daar is niets van terecht gekomen”, zegt Smits,

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.