Arnhemse Maria treurt bij de gesneuvelde meditatieboom Warnsborn: ‘Ik hield van dit bos’

VideoARNHEM - Maria van der Burght is in treurnis over de kap van haar geliefde bos op landgoed Warnsborn vlak bij haar huis aan de Karmelitessenlaan in Arnhem. Ze strijkt met haar hand over de enorme stam op een stapel gekapt hout. ,,Ik noemde hem de vaderboom. Hij stond in het midden van andere bomen, zorgde voor evenwicht in het bos.” 

8 reacties

 • Ben Celis

  3 jaar geleden
  Dit kappen is overal bezig en wordt gestuurd vanuit Europa. Men wil van Nederland en Vlaanderen (België) een open landschap maken. Het gezever over diversiteit en exotenbestrijding is maar een nepargument om het kappen enigszins te rechtvaardigen. Men kan een bos diverser maken zonder deze massale kaalkap. Zelf kap ik  in ons bos ook wel eens een boom die aan vervanging toe is, maar dit heeft amper impact op de belevingswaarde en Co2 vastlegging van het bos. Je moet natuurlijk het bos regelmatig verjongen anders blijf je achter met een gevaarlijk bos. Dat de moederboom rot was is zever.
 • Eldenaar

  3 jaar geleden
  Een Amerikaanse eik is geen natuur, maar een cultuurgewas...
 • Maria

  3 jaar geleden
  Exoot die hier niet thuishoort? Die enorme boom was een levend wezen en had het naar zijn  zin. Zulke zware eikenbomen nemen heel veel CO2 op en dat duurt wel 50 jaar voordat dit hersteld is. En maar zeuren over klimaatopwarming, en tegelijkertijd de natuur vernielen, dat is wat de mens doet. Blijkbaar wordt het PVV 'gedachtengoed' nu op bosbeheer losgelaten.
 • Maria

  3 jaar geleden
  Ik begrijp die mevrouw heel goed. Wat een zinloze boomkap is dit. 
 • Eldenaar

  3 jaar geleden
  Deze zogenaamde 'tree-hugging-hippie's' snappen het toch niet helemaal. Een exotische boomsoort (wat de Amerikaanse eik is) wordt gekapt en vervangen door inlandse boomsoorten die uiteindelijk meer natuurwaarde hebben. Die 'vaderboom' was een exoot die hier in Nederland niet thuishoort. Even geduld, zoals de boswachter het zegt, de natuur herstelt sneller dan menigeen denkt. En dan wel met inlandse soorten.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.