Volledig scherm
De vreugde was groot bij de voorstanders van de plannen.

Arnhemse politici willen mening burger vaker peilen

ARNHEM - De Arnhemse politiek broedt op methodes om de burger beter bij de politiek te betrekken. Aanleiding voor discussie erover is het referendum van woensdag over Meinerswijk en Stadsblokken.

De opkomst van ruim 24 procent wordt door een deel van de politici als bedroevend laag ervaren. Het is een reden om te pleiten voor afschaffing van het referendum.

Peilingen
Andere politici hameren er juist op dat dit de hoogste opkomst was in de drie referenda die in Arnhem tot nu toe gehouden zijn. „Het gaat beter dan ooit", benadrukt fractievoorzitter Jurgen Elfrink van de SP. Collega Sabine Andeweg van D66 is het daarmee hartgrondig eens. CDA-fractievoorzitter Gerben Karssenberg vindt dat de politiek nu moet doorpakken. Hij pleit voor een alternatief voor het 'beladen en geldverslindend referendum'. „We moeten in Arnhem naar het digitaal peilen van de mening van burgers, week in, week uit. Net als de peilingen van Maurice de Hond. Die peilingen dienen dan als advies voor de raad."

Gedrocht
Leendert Combée van de VVD gruwt van referenda. Addy Plieger van de ChristenUnie noemt het een gedrocht. Ze verzucht: „De campagne werd gedomineerd door onderbuikgevoelens, sentiment en onkunde." Tegen het veelvuldig peilen van de mening van burgers heeft echter niemand bezwaar. Combée: „Wij zijn nu bezig met een voorstel voor een grootschalig digipanel waar mensen hun mening kunnen geven."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.