Arnhemse politiek steggelt over recht op toewijzing van huurwoning

ARNHEM - Wie heeft het meeste recht op een huurwoning: een asielzoeker met een erkende vluchtelingenstatus die al maanden in een azc wacht op een huis? Of een moeder met kind die vanwege huiselijk geweld in een blijf-van-mijn-lijfhuis zit?

Volledig scherm
Nico Wiggers © Hans Broekhuizen
Quote

Je moet niet het ene urgente geval anders behandelen dan het andere

Nico Wiggers, Arnhemse Ouderen Partij

Over dergelijke kwesties praat de Arnhemse politiek momenteel, als onderdeel van de discussie over de vastgelopen woningmarkt en al die mensen die jaren op een geschikt en betaalbaar huis zitten te wachten.

Het spel is op de wagen nu zich in Nederland de eerste gemeenten aandienen die statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) niet zomaar meer voorrang geven boven andere woningzoekenden met een urgentie.

Tot vorig jaar juli waren gemeenten nog verplicht om voorrang aan statushouders te geven. Een wetswijziging van voormalig minister van Wonen, Stef Blok (VVD) maakt daar een einde aan. Gemeenteraadslid Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderen Partij (AOP) vindt dat ook Arnhem van die ruimte gebruik moet maken om op een andere manier met urgente woningzoekenden om te gaan. ,,Als je in de samenleving draagvlak voor de opvang van vluchtelingen wil behouden, moet je niet het ene urgente geval anders behandelen dan het andere”, aldus Wiggers.

Zondebok
Andere partijen, waaronder D66, PvdA en GroenLinks, vinden dat Wiggers met dat pleidooi de statushouder tot de zondebok van het woningtekort uitroept, zo bleek onlangs toen de gemeenteraad over de begroting voor volgend jaar vergaderde. ,,Dit leidt de discussie af van het echte probleem: te weinig woningen voor álle woningzoekenden”, stelt Susan van Ommen (D66).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.