Sint en Piet arriveren in Arnhem met de boot op de Rijn in november 2018.
Volledig scherm
Sint en Piet arriveren in Arnhem met de boot op de Rijn in november 2018. © Rolf Hensel

Arnhemse politiek vraagt om ‘blijde inkomst Sint’ zonder Zwarte Piet

ARNHEM - Zes partijen in de Arnhemse gemeenteraad roepen het plaatselijk Sinterklaascomité op om Zwarte Piet helemaal te schrappen uit de optocht. In een open brief aan de Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz  roepen de partijen op om de optocht te ontdoen van ‘verschillende pijnlijke connotaties met racisme'. 

De  Arnhemse fracties van GroenLinks, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, DENK/Verenigd Arnhem en Partij van de Arbeid vinden dat een kinderfeest geen enkele negatieve bijklank of ondertoon bij wie dan ook  behoort te hebben.

Voorzitter Mark Coenders van GroenLinks: ,,Om te zorgen dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen kan zijn, vinden we het belangrijk dat we samen kijken hoe we dit kinderfeest kunnen ontdoen van deze kenmerken. We gaan graag met het intochtcomité het gesprek aan over deze verandering.”

NTR: geen Zwarte Piet meer

Bram van der Worp, voorzitter  van de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Arnhem. ,,Ik moet dit eerst met het bestuur bespreken.”
Volledig scherm
Bram van der Worp, voorzitter van de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Arnhem. ,,Ik moet dit eerst met het bestuur bespreken.” © ROLF HENSEL

De partijen wijzen erop dat de NTR op 17 september heeft bekend gemaakt dat er geen Zwarte Piet meer in de draaiboeken zit van de landelijke  Sinterklaasintocht. Aan dat besluit ging jarenlange, vaak felle discussie aan vooraf. 

De Arnhemse fracties vinden dat de bonte of roetveegpiet nu de norm is geworden en dat Arnhem nu ook over de brug moet komen. ‘Het is duidelijk: het is tijd voor echte verandering’, aldus de verklaring van de fracties.

Coenders citeert de Kinderombudsman: ‘De figuur Zwarte Piet kan voor gekleurde kinderen kwetsend zijn en leiden tot pesten en uitsluiting.’ Alleen die mogelijkheid al moet worden uitgesloten, zo vinden de politici.

Bestuur intocht: ‘Voorstel bespreken’

De aankomst van de Sint in 2017, met veel Zwarte Pieten,
Volledig scherm
De aankomst van de Sint in 2017, met veel Zwarte Pieten, © Rolf Hensel

Voorzitter Bram van der Worp van de Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz kondigt aan dat hij de brief met zijn bestuur wil bespreken. Hij vindt dat het comité vorig jaar de critici een heel eind tegemoet gekomen is. ,,We hebben toen een bonte stoet gehad.”

Zwarte Pieten zaten daar ook nog bij. Veel vrijwilligers lieten tijdens de optocht weten dat er voor hen geen lol meer aan zou zijn zonder Zwarte Piet. Een aantal gaf zelfs aan dan niet meer mee te zullen doen. ,,Die mensen zijn er nog steeds”, stelt Van der Worp.

Vorig jaar had de intocht van de Sint in Arnhem een uitsluitend feestelijk karakter. Incidenten bleven uit. Niemand onder de duizenden belangstellenden bekommerde zich tijdens om de vraag of de Pieten er nu zo zwart als roet uit zagen, getooid waren met roetvegen of variaties daarop.  

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.