Bestuursrechter stelt NS en Connexxion in het gelijk.
Volledig scherm
Bestuursrechter stelt NS en Connexxion in het gelijk. © DG

Arnhemse privacyvechter Jonker vangt bot in zaak over anoniem reizen met het ov

ARNHEM - De bestuursrechter heeft ‘privacyvechter’ Michiel Jonker uit Arnhem in het ongelijk gesteld. Jonker vindt dat pinnen in de bus en het legitimeren bij de aankoop van een internationaal treinticket via NS een schending van de privacy is. 

Jonker wil de uitspraak nog bestuderen, maar gaat waarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak.

De Arnhemmer zet zich in voor in zijn ogen een betere bescherming van de privacy. Om dat doel te bereiken maakt hij regelmatig de gang naar de rechter. Zo trof hij eind van het vorig jaar de juristen van de vervoersbedrijven NS en Connexxion bij de bestuursrechter.

Pingegevens

Jonker vindt dat Connexxion ten onrechte de contante betaling van een buskaartje heeft afgeschaft. Hij wil niet dat zijn pin-gegevens bekend worden als hij een kaartje koopt. Connexxion heeft deze maatregel ingevoerd om overvallen op bussen tegen te gaan. De bestuursrechter vindt dat een legitieme reden. 

De Arnhemmer ving ook bot in zijn aanklachten tegen NS. Zo constateert de bestuursrechter dat de NS geen beleid heeft dat iemand zich moet legitimeren als hij of zij een anonieme OV-chipkaart inlevert.

Ook is men niet verplicht om persoonsgegeven te tonen bij de aanschaf van een buitenlandse reis. Dat NS servicekosten in rekening brengt voor het opwaarderen van een anonieme OV-chipkaart is niet onredelijk, aldus de bestuursrechter. 

Beroep

,,De rechter gaat voor zover ik het heb kunnen bekijken helemaal voorbij aan mijn betoog. Ik heb de hele uitspraak alleen diagonaal bekeken, maar verwacht wel dat ik in beroep ga”, zegt Jonker in een eerste reactie.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.