Een plakkaat op het hekwerk rond sportpark De Bakenberg maakt duidelijk dat bezoekers niet welkom zijn. Inmiddels ligt dat alweer iets genuanceerder.
Volledig scherm
Een plakkaat op het hekwerk rond sportpark De Bakenberg maakt duidelijk dat bezoekers niet welkom zijn. Inmiddels ligt dat alweer iets genuanceerder. © DG

Arnhemse sportparken dicht, daarna pótdicht en nu toch weer open

ARNHEM/ VELP - De gemeente Arnhem heeft de afgelopen dagen geworsteld met de RIVM-richtlijnen rond de sluiting van sportaccommodaties. Het eind van het liedje is dat woensdag de diverse sportparken in de stad toch weer open zijn gegaan voor met name schoolgaande jeugd. 

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vindt het belangrijk dat jongeren de kans krijgen hun energie op een goede manier kwijt te kunnen. In zijn ogen kan dat heel goed door, met kleine groepjes, een balletje te slaan of te trappen op een van de vele gemeentelijke sportvelden.

In het kader van de coronamaatregelen gingen de Arnhemse sportparken eind vorige week op slot en staakten de sportclubs gedwongen hun activiteiten. Vervolgens werden diezelfde sportparken de afgelopen dagen massaal gebruikt door met name kinderen en jongeren. 

Mede als gevolg van de sluiting van scholen waren op sommige plekken soms meer dan honderd jeugdige sporters tegelijk aanwezig.

Extra hekwerk

Om aan die situatie een eind te maken, werd besloten de toegangen, waar mogelijk, dicht te maken met extra hekwerk. Tevens maakte Sportbedrijf Arnhem met de afdeling Handhaving van de gemeente de afspraak ongewenste bezoekers weg te sturen. 

Verder werden op de hekwerken rond de sportvelden plakkaten opgehangen met de tekst: ‘Sorry, dit sportpark is gesloten! Alle sportaccommodaties zijn gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook voor dit sportpark geldt dus: verboden toegang!’.

Dat was maandag en dinsdag. Maar woensdagmorgen was plots alles weer anders. De extra hekwerken konden weer weg. Nog steeds mag niet in georganiseerd verband worden gesport op de gemeentelijke velden in Arnhem, maar wie zich er op eigen gelegenheid in het zweet wil werken, wordt niet langer tegengehouden.

‘Op eigen gelegenheid sporten, is niet verboden’

De toegangspoort op sportpark De Bakenberg in Arnhem-Noord. De Bakenberg is de thuishaven van voetbalclub SML en hockeyclub Upward.
Volledig scherm
De toegangspoort op sportpark De Bakenberg in Arnhem-Noord. De Bakenberg is de thuishaven van voetbalclub SML en hockeyclub Upward. © DG

,,De burgemeester vindt dat de Arnhemse jeugd echt niet de hele dag binnen hoeft te zitten”, zegt een gemeentelijke woordvoerder. ,,Op eigen gelegenheid sporten, is niet verboden.”

De woordvoerder voegt er wel aan toe dat mensen van het Sportbedrijf Arnhem en van de afdeling Handhaving de komende tijd nadrukkelijk een oogje in het zeil houden. Overlast en vernieling liggen immers op de loer en moeten worden voorkomen.

Daarnaast is het zaak dat niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn op een sportveld. ,,En iedereen moet zich wel conformeren aan de algemene richtlijnen, zoals voldoende afstand houden tot elkaar.”

De Arnhemse sportclubs waren woensdagmiddag nog niet op de hoogte van het gewijzigde inzicht op het stadhuis. ,,De communicatie hierover moet nog plaatsvinden”, aldus de woordvoerder. ,,Dat hopen we later vandaag te doen.”

‘We volgen nog de oude richtlijnen’

Frank Rikken, verantwoordelijk voor de accommodatie bij hockeyclub HCM in Arnhem-Zuid: ,,Opmerkelijk dat de poorten van de sportparken toch weer opengaan. Daar weten wij niks van. Op dit moment volgen we in ieder geval nog de oude richtlijnen, waarin de accommodatie gesloten is en kinderen van de velden worden verwijderd wanneer we dat zien.”

Mocht de gemeente inderdaad met nieuwe richtlijnen komen, dan volgt hij ook die. ,,We verwachten dan wel dat de gemeente toezicht houdt op dit ongeorganiseerde gebruik. Zij is daar dan verantwoordelijk voor.”

Behalve bij HCM werd de afgelopen dagen onder meer ook bij Eldenia, VDZ, Upward en SML door groepjes kinderen gevoetbald en gehockeyd. Dat laatste gebeurde ook bij hockeyclub Arnhemsche HC in Velp. Maar daar wil voorzitter Alexander Bloembergen een eind aan maken. 

,,Kinderen vinden altijd wel een gat in een hek. En dat ze willen hockeyen, begrijpen we als bestuur ergens wel. Maar het is niet de bedoeling”, zegt Bloembergen. ,,We hebben daarom op onze site en via Instagram een oproep geplaatst. Mochten we toch nog kinderen op ons sportpark zien, dan spreken we ze daar op aan en zullen we ze wegsturen.”

Meer info: sportinarnhem.nl/corona

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.