zakken voor slaapzakjassen worden gemaakt op het RijnIjssel. Arnhem
Volledig scherm
zakken voor slaapzakjassen worden gemaakt op het RijnIjssel. Arnhem © Rolf Hensel

Arnhemse studenten maken tassen voor daklozen en vluchtelingen

ARNHEM - Studenten van de modeopleiding van Rijn IJssel bogen zich donderdag op de locatie aan de Arnhemse Thorbeckestraat over een bijzondere klus: tassen naaien waarin de zogeheten ‘sheltersuits’ kunnen worden opgeborgen. Dat deden ze, in het kader van de landelijke campagne ‘Jouw pakkie an’, voor het tweede achtereenvolgende jaar. 

Sheltersuits zijn water- en winddichte jassen, waaraan slaapzakken geritst kunnen worden. Ze zijn bestemd voor daklozen en vluchtelingen. De tassen kunnen worden gedragen als rugzak, waarin de dakloze of vluchteling zijn slaapzak en eventueel jas een veilig en droog plekje kan geven.  

In twee dagen zeventig tassen

De bij elkaar 65 studenten van Rijn IJssel proberen in twee dagen tijd zo’n zeventig tassen te maken. De verwachting is dat die grotendeels hun weg gaan vinden richting de vluchtelingenkampen in Zuid-Europa. 

Aan de slag met de tassen voor de sheltersuits. Tweede van links studente Siman uit Somalië.
Volledig scherm
Aan de slag met de tassen voor de sheltersuits. Tweede van links studente Siman uit Somalië. © Rolf Hensel

De jas annex slaapzak is een vinding van modeontwerper Bas Timmer. Hij is tevens de drijvende kracht achter het project Sheltersuit. Timmer kwam enkele jaren geleden in beweging nadat in Enschede een dakloze op straat doodvroor. Inmiddels heeft de stichting van de oud-student van ArtEZ al meer dan drieduizend daklozen en vluchtelingen warm kunnen houden met een sheltersuit. Meer dan honderd vrijwilligers zijn bij de stichting actief. Daarnaast hebben de nodige vluchtelingen er een baan gevonden. 

Echt iets voor een ander betekenen

Jolanda Buts, teamleider mode op Rijn IJssel, noemt ‘Jouw pakkie an’ een mooi project. ,,Het is prachtig om hier op school iets te maken dat meteen een goed doel dient. Ook fijn dat Bas Timmer woensdag een gastcollege heeft gegeven. Studenten volgen bij ons het verplichte schoolvak Loopbaan & Burgerschap. Over je rol in de maatschappij en zo. Daar sloot zijn college perfect op aan.”

Een student van Rijn IJssel toont de tas waarin de sheltersuit kan worden opgeborgen.
Volledig scherm
Een student van Rijn IJssel toont de tas waarin de sheltersuit kan worden opgeborgen. © Rolf Hensel

Dat Rijn IJssel zich met de deelname aan ‘Jouw pakkie an’ maatschappelijk betrokken toont, spreekt eerstejaars studente Siman (19) bijzonder aan. ,,We kunnen twee dagen lang echt iets voor een ander betekenen", zegt de Somalische, die vijf jaar geleden naar Nederland kwam en de Nederlandse taal inmiddels perfect beheerst. ,,Ik weet hoe blij je met hulp kunt zijn als je in nood zit. Heel bijzonder om met zijn allen iets te maken waar een ander zoveel aan heeft.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.