Volledig scherm
© ANP

Arnhemse veelpleger (23) pakt dijk van een kans voor de rechtbank

ARNHEM - Een 23-jarige Arnhemmer die sinds zijn 7e jaar in internaten en instellingen verbleef, heeft vrijdagmiddag van de officier van justitie én de rechtbank een dijk van een kans gekregen. Als hij meewerkt aan een onderzoek kan een strafeis tot kale opsluiting voor 2 jaar in een instelling voor veelplegers voorkomen worden. En misschien kan hij dan voorgoed een andere afslag kiezen in zijn turbulente leven.

De officier vroeg de Rechtbank Gelderland in Arnhem om de kwetsbare jongeman – die al met één been in zo’n instelling staat - op vrije voeten te stellen. Op absolute voorwaarde dat hij zich eindelijk eens laat onderzoeken door en psycholoog en psychiater. De officier vervolgde talloze veelplegers maar deelde nooit eerder zo’n rigoureuze kans uit aan iemand die al op dit punt is beland. “Dit hebben we nog nooit gezien of gehoord”, zei de rechtbank, die in het voorstel meeging.

Een brok wantrouwen en verzet

Quote

We willen niet alleen zaken afdoen, maar echt récht doen.

Rechtbank

De jongeman komt keer op keer in contact met politie en justitie vanwege agressieproblemen. Zo ook weer op 30 juli en 17 september, in zijn begeleid-wonen appartement in Arnhem-Zuid. Een begeleider die hem naar buiten wilde sturen kreeg een klap en de verdachte dreigde het pand in de fik te steken. En iemand die een geleend tientje niet teruggaf, kreeg een kopstoot, aldus de beschuldigingen.

De jongen is één brok wantrouwen en verzet geworden, jegens instanties en personen. Hij heeft tot dusver steeds psychologisch onderzoek van zich afgehouden. En zonder een diagnose die zicht op goede hulp biedt, kan een aanklager alleen maar om een kale afstraffing vragen.

,,Mij is het niet om afstraffen te doen, ik wil dat deze jongeman zijn gedrag verandert”, zei de officier. De rechtbank hield het de jongen ook voor. ,,We willen niet alleen zaken afdoen, maar echt récht doen. Ook aan uw situatie.” De jongeman veranderde al draaiend en twijfelend op zijn stoel tegenover al die zwarte toga’s van gedachten. Hij gaat het proberen. En gaf zijn hand erop bij de rechter.

Over een paar maanden gaat de zaak verder, als alles goed gaat mét rapporten over welke kant het op moet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.