Volledig scherm
Masha van der Erve (links) krijgt voor de passpiegel advies van Caroline Thijssen. © Gerard Burgers

Arnhemse vriendinnen helpen vrouwen na maagverkleining te wennen aan hun nieuwe ik

ARNHEM - De eerste maanden na haar maagverkleiningsoperatie liet Masha van der Erve mooie rokken, topjes en leuke schoenen met hoge hakken links liggen. ,,Het duurt lang voordat je dat negatieve zelfbeeld van voor de operatie kwijt bent. Ook al heb je weer een figuur, rondingen, een decolleté en een taille. Dat dringt nog niet tot je door”, zegt de Arnhemse, die zelf 40 kilo is afgevallen. 

Om die reden is ze met haar vriendin Caroline Thijssen Nieuwe Ik begonnen. Een concept dat ex-patiënten van de maagverkleiningskliniek Vitalys uit Velp, onderdeel van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, helpt hen aan hun nieuwe ik te wennen. Dat gebeurt onder het motto: ‘Mooi van binnen en mooi van buiten’.

,,Onze klanten weten dat ze zijn afgevallen, maar ze denken vaak dat ze nog dik zijn. Pas als wij hen met behulp van de passpiegel confronteren met hun nieuwe ik durven ze die korte rok aan te passen en pumps aan te trekken. Na een operatie ben je niet meteen verlost van je negatieve zelfbeeld, daar gaat tijd over heen. Daarom helpen wij hen zichzelf te zien zoals anderen hen al zien”, zegt Thijssen. 

100 kilo afgevallen

Vitalys heeft intussen duizend vrouwen en mannen in contact gebracht met Nieuwe Ik. Sommigen zijn tot wel 100 kilo afgevallen. Elke patiënt die voor een jaarcontrole komt, ontvangt van Vitalys een uitnodiging voor een stylingadviesgesprek bij Nieuwe Ik. 

 ,,Het is mooi dat de artsen van de kliniek dat doen en zo het belang van deze nazorg van Nieuwe Ik inzien”, zegt Van der Erve, die haar eigen ervaring in het concept inbrengt. Zij ging zelf van 120 naar 80 kilo. Patiënten van Vitalys die geen jaar willen wachten, kunnen zich gratis voor een advies bij Nieuwe Ik melden, mits de operatie langer dan negen maanden maar korter dan drie jaar geleden is uitgevoerd.

Modeshow

Acht patiënten die zich hebben laten adviseren door stylistes van Nieuwe Ik doen woensdagavond mee aan een modeshow, tijdens de presentatie van het lifestyleboek BRAVO (Bewegen, niet Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en Ontspanning) bij kledingwinkel Steps aan de Vijzelstraat. ,,Zij laten zien dat ze goed in hun vel zitten en gelukkig zijn met hun nieuwe uiterlijk”, zegt Thijssen. 

Ze benadrukt dat Nieuwe Ik meer is dan het durven dragen van nieuwe kleding, al is het wel een belangrijk onderdeel. Van der Erve: ,,Als je dik bent, draag je het liefst alles verhullende vesten. Je laat bij voorkeur zo min mogelijk van je lichaam zien. Je koopt kleding die past, niet die je leuk vindt. Die is moeilijker te vinden, maar als je bent afgevallen, mag je je laten zien.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.