Hennepplant. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Hennepplant. Foto ter illustratie. © PersGroep

Arnhemse wietbazen moeten bijna 17 miljoen terugbetalen

ARNHEM – Drie Arnhemmers van 53, 49 en 42 jaar moeten ruim 16,7 miljoen euro illegale wietwinst terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had ruim 25 miljoen euro gevorderd.

De drie verdachten werden 10 december veroordeeld tot 6, 6 en 5 jaar cel voor het professioneel opzetten van wietkwekerijen en voor illegale handel met de opbrengst daarvan.Ze werkten vanuit een destijds legale groothandel in wietkweekspullen op industrieterrein De Beemd in Velp.

Meerdere kwekerijen

De organisatie richtte kwekerijen op in Epe, Biddinghuizen, Zutphen, Oosterbeek, Arnhem, Winterswijk, Duiven, Vianen, Deventer en Wolfheze.

In totaal bestrafte de rechtbank afgelopen december 21 betrokkenen uit het zogeheten Fiorino-onderzoek. Zij kwamen uit Arnhem, Apeldoorn, Duiven, Aalten, Doetinchem, Zutphen en Laag Zuthem. Ze werden veroordeeld voor het runnen van de winkel, het bouwen van kwekerijen, het ontwerpen van installaties en schakelingen, het vervoeren of verzorgen van geld, planten en wiet. Ook werden mensen vervolgd voor het beschikbaar stellen van panden of het wegsluizen en witwassen van geld.

Winst naar bendeleiders

Die grote winst ging vooral naar de drie Arnhemse bendeleiders, waarvan veel werd geïnvesteerd in onroerend goed in Turkije. De andere bendeleden en medeverdachten deelden slechts beperkt mee in de winst volgens de rechtbank. De 53-jarige moet ruim 7 miljoen betalen. De 49-jarige, tegenwoordig woonachtig in Spanje moet 6,2 miljoen euro terugbetalen en de 42-jarige Arnhemmer 3,3 miljoen. Een van de technische mannen van de organisatie, een 60-jarige uit Duiven, moet ruim 205.000 euro terugbetalen.

Hennepplant. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Hennepplant. Foto ter illustratie. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.