Arrestatieteam haalt gijzelnemer in onderbroek uit Arnhems pand

VideoARNHEM - Een man in slechts onderbroek en sokken is woensdagmiddag rond 14.10 uur door een arrestatieteam uit een pand gehaald op de hoek van de Hommelstraat en Oude Klarendalseweg in Arnhem. Het gaat om iemand die twee mensen had gegijzeld, aldus de politie.

Volledig scherm
De man in onderbroek wordt ingerekend door een arrestatieteam in Arnhem. © News United
Volledig scherm
Een medewerker van EOD zet de rugzak in een busje. © DG/Harold Schuil
Volledig scherm
Opstootje tussen agenten en publiek in Arnhem. © DG

Deze twee zijn in veiligheid gebracht door agenten. Daarna is een tas op straat door een verkenrobot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht op explosieven. Een EOD-medewerker heeft de tas veiliggesteld. 

Het pand waaruit de man is gehaald, is eveneens onderzocht op explosieven. Rond 16.15 uur werd het sein 'veilig' gegeven.

De verdachte heeft volgens de politie in zijn eentje gehandeld, er is geen sprake van meer verdachten. Ook meldt de politie dat de man niet voortvluchtig is geweest. Het motief voor zijn actie is nog onbekend.

Hij wordt in ieder geval niet verdacht van terrorisme, zo melden de gemeente Arnhem, het Openbaar Ministerie en de politie in een gezamenlijke verklaring. Om 17.00 uur is er een persconferentie.

Apotheose
De arrestatie van de man is de apotheose van een massale politie-actie in de wijk Klarendal, nadat 's morgens rond 11.45 uur een melding was binnengekomen over een gewapende man. Iemand uit de Rappardstraat, enkele straten verderop, had het alarmnummer gebeld met die mededeling.

Daarna werden de Hommelsestraat en een aantal zijstraten afgesloten en niemand meer toegelaten. De politie adviseerde iedereen in het afgezette gebied binnen te blijven.

School
Dat gold ook voor leerlingen van het Thams à Kempiscollege in Arnhem, meldt schooldirecteur Eelco van der Kruk. ,,Toen wij hoorden van de actie hebben wij de deuren van de school voor alle zekerheid vanaf ongeveer 13.50 uur dicht gehouden.’’

De school staat op ongeveer 1,5 kilometer van de plek van het incident. Nadat de man in onderbroek rond 14.10 uur was ingerekend, wachtte de school nog zo'n 20 minuten tot alles weer veilig was. ,,Leerlingen en docenten konden rond 14.30 de school verlaten’’, aldus Van der Kruk.

Na de arrestatie van de verdachte ontstond nog een opstootje tussen politie en publiek, toen agenten de toeschouwers op afstand wilden zetten. Toen sommige mensen hier niet snel genoeg aan meewerkten, ontstond het rumoer.

Zwaarbewapend
De politie was met zwaar materieel uitgerukt naar Arnhem. Een pantserwagen met ladder van de Dienst Speciale Interventie (DSI) arriveerde. De DSI wordt ingezet bij terroristische dreiging of hoge mate van geweld. Ook liepen meerdere arrestatieteams met politiehonden rond, evenals zwaarbewapende agenten met kogelvrije vesten.

Over mogelijke gewonden is momenteel nog niets bekend.

Treinverkeer
Het treinverkeer tussen Arnhem en Zevenaar werd rond 12.45 uur stilgelegd op last van de politie. Dit had te maken met de politie-inzet in Arnhem. Tegen 16.30 uur werd de dienstregeling weer opgestart en konden de treinen weer rijden.

Volledig scherm
Medewerkers van de EOD zijn aanwezig in Arnhem. © DG
Volledig scherm
Leden van het arrestatieteam van de politie spoeden zich naar de wijk Klarendal, waar een gewapende man zich zou ophouden. © News United
Volledig scherm
Is dit de man met het bomvest in Arnhem, voor de deur aan de Hommelseweg 56? © Jos Raaf/ Twitter

Volledig scherm
Politie-inzet aan de Hommelseweg in Arnhem. © Timo Bouman/ Persbureau Heitink

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.