Volledig scherm
Audrey en haar moeder Ella van Heemstra. © AUDREY HEPBURN FAMILY PHOTO COLLECTION

Audrey Hepburn dankt carrière aan nazi-contacten van moeder

ARNHEM - Audrey Hepburn dankte de eerste stappen in haar carrière aan de goede contacten die haar moeder, barones Ella van Heemstra, had met de Britse fascisten en de nazi's. Audreys moeder bewonderde Hitler. Dat onthult het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek na diepgravend onderzoek naar het verleden van de wereldberoemde filmster en haar familie.

De details van het onderzoek maken deel uit van een expositie over het leven van moeder en dochter in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder de titel 'Moederliefde, Het geheim van Ella en Audrey'. Twee zoons van Hepburn zullen de expositie op 26 januari openen.

Vader
Tot nu toe meldden de meeste biografieën over Audrey dat alleen haar vader, de Britse bankier Joseph Hepburn-Ruston, lid was van de fascistische partij van Oswald Mosley in het Verenigd Koninkrijk. Gesuggereerd werd dat moeder Ella van Heemstra daar nadrukkelijk afstand van nam.

Moeder
Directeur Sarah Thurlings van het Airborne Museum komt tot een hele andere conclusie. „We ontdekten dat ze voor de fascistische partij enthousiaste verhalen in hun krant heeft geschreven en als een razende reporter rondging bij allerlei bijeenkomsten." Daarbij stak ze haar bewondering voor het nieuwe Duitsland van Hitler niet onder stoelen of banken.

Thurlings stipt een bezoek aan Neurenberg in 1935 aan, waar Hitler destijds de massabijeenkomsten hield rond de Reichsparteitag. Vermoed wordt dat moeder Ella Hitler waarschijnlijk nog in datzelfde jaar ontmoet heeft. Er is een groepsfoto teruggevonden waar ze in München op de traptreden van het Braunes Haus staat, het hoofdkwartier van de NSDAP.

Feminisme
„Voor haar stond het fascisme voor het moderne nieuwe leven", benadrukt Thurlings. De Britse fascistische partij van Mosley vond bovendien dat vrouwen ook moesten kunnen werken. Er zat een feministisch element in dat haar aantrok."

Arnhem
Toen haar huwelijk met Ruston strandde kwam Ella met haar kinderen in Arnhem terecht. Thurlings: „We ontdekten dat Ella de stuwende kracht was achter Audreys carrière. Ze kon in de oorlog in Musis Sacrum en de schouwburg optreden. Ze was een rijzende ster in die tijd. Dat kon alleen als je goede contacten had met de Duitsers. Ella's brede netwerk, in combinatie met het danstalent van Audrey, opende vanaf 1940 in Arnhem de deuren naar Audreys internationale carrière.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.