'Belangenverstrengeling in bestuur Insula Dei'
ARNHEM - Bestuurder Barbara Versteegen van zorginstelling Insula Dei Huize Kohlmann, met twee vestigingen in Arnhem, heeft voor de inrichting van verpleeghuizen gebruik laten maken van de diensten van het bedrijf van haar echtgenoot.
Versteegen, die als enig lid van de Raad van Bestuur aan het hoofd staat van de organisatie, lijkt daarmee in strijd te hebben gehandeld met gedragsregels voor de zorgsector, zoals die zijn neergelegd in de zogenoemde 'Governancecode Zorg'.
Onderzoek
De Raad van Toezicht van Insula Dei Huize Kohlmann stelt, na vragen van De Gelderlander, een onderzoek in naar mogelijke belangenverstrengeling. De Raad wil binnen drie maanden weten hoe lang en in welke omvang Versteegen van de diensten van haar man gebruik heeft gemaakt en welke bedragen daarmee waren gemoeid.
Inrichting
De inrichting van Insula Dei Huize Kohlmann wordt al jaren voor een deel gedaan door het bedrijf Gosselink BV uit Groesbeek. Dit bedrijf is van de echtgenoot van bestuurder Barbara Versteegen. In de eerder genoemde gedragsregels voor de zorgsector staat dat elke vorm van persoonlijke bevoordeling en belangenverstrengeling voorkomen moet worden. Ook de schijn ervan moet vermeden worden.
'Geen twijfel aan integriteit'
Voorzitter Frans König van de Raad van Toezicht weet pas sinds kort dat de echtgenoot van Versteegen al jaren diensten levert aan Insula Dei, zegt hij. „Al voordat mevrouw Versteegen in 2011 in dienst trad als onze bestuurder. Dat neemt niet weg dat wij willen uitzoeken hoe omvangrijk de samenwerking is.” König zegt niet te twijfelen aan de integriteit van Versteegen.
Barbara Versteegen zelf benadrukt dat het bedrijf van haar echtgenoot één van de leveranciers van Insula Dei is. „Onze interieurarchitect Tamara Martens maakt gebruik van verschillende leveranciers, waarvan Gosselink er één is.”
Governancecode
Insula Dei heeft zich, zoals staat te lezen op de eigen website, nadrukkelijk verbonden aan de Governancecode Zorg. Als lid van ActiZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, heeft de Arnhemse zorgorganisatie zich gecommitteerd aan die gedragscode.„Als wij een signaal krijgen dat een lid zich niet houdt aan deze code, dan beginnen wij een onderzoek", zegt een woordvoerder van ActiZ. Bij een overtreding kan een zorginstelling in het uiterste geval geschrapt worden als lid. „Dat betekent in ieder geval reputatieschade voor de zorginstelling en de mogelijkheid dat niet iedereen nog met hen in zee wil.”
Het bedrijf Gosselink BV uit Groesbeek was niet bereikbaar voor commentaar.
Verscherpt toezicht
Insula Dei staat nog enkele maanden onder verscherpt toezicht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde in december dat de geboden zorg niet veilig genoeg is. Het woonzorgcentrum moet met name op gebieden als medicatieveiligheid, cliëntdossier, incidentenmeldingen en deskundigheid en inzet van personeel verbeteringen aanbrengen. Bij Insula Dei werken ongeveer 350 mensen. De zorginstelling heeft ruimte voor 280 cliënten. Daarnaast wordt zorg aan huis geleverd en dagbesteding georganiseerd voor cliënten die niet bij Insula Dei wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Laatste kunstje van Koning Nacompetitie Gerrit-Jan Barten: ‘Mensen weten dat ik een beetje gek ben’
Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij coach Gerrit-Jan Barten in aanloop naar de nacompetitiefinale van DUNO tegen WNC. De koning van de promoties moet nog één kunstje flikken. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUMarnhem voor eeuwig
Ook de dieren van Burgers’ hadden het zwaar na de Slag om Arnhem
Dat de Arnhemmers het tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral vanaf september 1944 zwaar te verduren kregen, is algemeen bekend. Maar ook de dieren in Burgers’ Dierenpark maakten pittige tijden door. -
PREMIUM7
Haïtiaan voor ‘Vollgasfussball’: Carlens Arcus moet metamorfose bij Vitesse inluiden
ARNHEM - Vitesse heeft met de Haïtiaan Carlens Arcus de eerste versterking voor het nieuwe seizoen binnen. De komst van de wingback vormt het startschot voor de transformatie van de club uit Arnhem. -
PREMIUMmet video1
Magnifiek motivatiefilmpje voor voetballers EDS: zo win je een finale! ‘Ajax en Feyenoord doen dit ook’
De voetballers van SC EDS uit het kleine Ellecom waren in hun (met 3-0 gewonnen) finale tot op het bot gemotiveerd. Een magnifiek motivatiefilmpje van een bijzonder clubman droeg daar stevig aan bij.
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUM2
Opgelet: Fietsers en wandelaars ‘verhuizen’ naar andere zijde van de John Frostbrug
Arnhem - Fietsers en wandelaars die gebruik maken van de John Frostbrug moeten vanaf zondag opletten. Rijkswaterstaat sluit het huidige, westelijke fiets- en voetpad (van centrum Arnhem naar zuid) af voor groot onderhoud. Fietsers worden over het midden van de brug geleid, voetgangers moeten gebruik maken van het voetpad aan oostelijke zijde, aan de kant van de Nieuwe Haven. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
In samenwerking met indebuurt Arnhem