Volledig scherm
Overleg in de wandelgangen van het provinciehuis: Gelderse gedeputeerden en initiatiefnemers van OnePlanet bespreken alle vragen die gesteld zijn. © DG

Besluit over komst Imec wéér uitgesteld, maar partijen schuiven

Nog altijd is niet duidelijk of het Vlaamse onderzoeksinstituut Imec zich in Gelderland gaat vestigen. Tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis, dinsdagavond in Arnhem, bleek dat er nog te veel vragen bij de politieke partijen leven om eind januari een besluit te kunnen nemen.

Het OnePlanet-initiatief, de beoogde samenwerking tussen Imec, de Wageningen Universiteit en Radboud Universiteit, loopt daarmee opnieuw vertraging op, nadat de stemming in december ook al was uitgesteld.

De politieke partijen lijken wel iets te schuiven. De afgelopen maanden morden de oppositie, maar ook coalitiegenoten PvdA en CDA, vooral over de jaarlijkse bijdrage van 8 miljoen euro die van de provincie verwacht wordt om de maker van microchips deze kant op te halen.

Maatschappelijke impact

Dinsdagavond ging het vooral om de maatschappelijke impact van OnePlanet: wat heeft het mkb en onderwijs in de regio hier aan? Kunnen de doelstellingen die worden meegegeven nog scherper geformuleerd worden? De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer zegde toe op alle vragen schriftelijk antwoord te geven, in de hoop het voorstel volgende maand dan eindelijk voor stemming aan te kunnen bieden.

Enthousiasme overheerst

Vrijwel alle partijen benadrukken inmiddels enthousiast te zijn over de komst van Imec en de meerwaarde van het instituut voor Gelderland te zien. Maar dan moet er wel nog aan de nodige voorwaarden voldaan worden. De tijd begint wel te dringen. Volgende maand is de laatste mogelijkheid het voorstel in stemming te brengen, anders wordt ‘OnePlanet’ over de verkiezingen getild, en kan het initiatief zomaar een campagneonderwerp worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.