Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Betere controles moeten onveilige tatoeages voorkomen

ARNHEM - Tattooshops moeten vaker onaangekondigd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op hygiëne worden gecontroleerd. Dat wil de branchevereniging Belangenbehartiging voor Tatoeëerders en Piercers (BVTP) om misstanden te voorkomen. Nu wordt er vaak pas inspectie gedaan na melding van een klacht.

„Tegenwoordig koop je voor nog geen 100 euro een tattoomachine, je vraagt een vergunning aan bij de GGD voor 550 euro, regelt een hygiënisch ogende plek en je bent er”, zegt BVTP-voorzitter Hugh Stoffers. „Als je die ene dag dat de GGD de vergunning afgeeft alles op orde hebt, kun je drie jaar lang je gang gaan. De vergunning geeft geen enkele zekerheid wat betreft hygiëne.”

GGD-vergunning
Het aantal tatoeëerders groeit al jaren explosief, ook in Oost-Nederland. In 2011 telde de oostelijke regio 109 tattooshops, nu zijn dat er al 227, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het pleidooi voor meer onaangekondigde controles krijgt bijval van de Nederlandse Bond van Tatoeëerders (NBT). „De consument ziet alleen de GGD-vergunning en denkt dat alles wel veilig zal zijn”, stelt Rinus Souisa van de NBT.

De gevolgen van onveilig tatoeëren kunnen groot zijn. Er kunnen ontstekingen en littekens ontstaan. Ook kun je ziektes als hepatitis en hiv oplopen. Een woordvoerster van minister Schippers (Volksgezondheid) laat weten dat er op dit moment geen aanleiding is om bestaand beleid te wijzigen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.