Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Beveiligingslek Citrix raakt ook provincie Gelderland: subsidie aanvragen kan even niet

ARNHEM - Bezoekers van de website van de provincie Gelderland kunnen even geen subsidies aanvragen en milieuklachten indienen. Dat komt doordat de provincie diverse online diensten heeft uitgezet vanwege een beveiligingslek bij computersysteem Citrix.

Ook het invullen van digitale formulieren, waarmee je bijvoorbeeld vragen kunt stellen, is sinds vrijdag niet mogelijk.

Hackers probeerden onlangs via het lek in Citrix digitaal in te breken bij de gemeente Zutphen en het Medisch Centrum Leeuwarden. Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid raadt aan de servers van het Amerikaanse softwarebedrijf uit te schakelen.

Ook een groot aantal gemeenten in deze regio, waaronder Arnhem, Doetinchem en Overbetuwe, hebben de servers van het Amerikaanse softwarebedrijf ‘op slot’ gezet. Datzelfde geldt voor het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Op landelijk niveau hebben ministeries, de Tweede Kamer en luchthaven Schiphol Citrix in de ban gedaan.

Update moet oplossing brengen

Het computersysteem wordt door veel ambtenaren gebruikt om vanuit huis  in te loggen op het interne netwerk van de overheid waar zij voor werken. Ook dat kan tijdelijk niet meer.

Hoe lang de problemen met Citrix precies duren bij de provincie Gelderland, is onduidelijk. In ieder geval kan er het gehele weekend geen subsidie worden aangevraagd of milieuklacht worden ingediend. 

Citrix laat op de eigen website weten dat er vanaf morgen een oplossing komt voor de softwareproblemen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.