Bij ruilbeurs State of Fashion zit het prijskaartje vaak nog aan de kleding

videoARNHEM - Opvallend vaak zit er nog een prijskaartje aan de kleding die hangt in de rekken op de grote kledingruilbeurs van het mode-evenement State of Fashion in Arnhem. Het wordt zaterdag en zondag gehouden op het terrein van De Melkfabriek aan de Nieuwe Kade 1. Tientallen bezoekers laten hun handen door de kledingrekken vol gedragen en nog niet gedragen kleding gaan. 

,,Het bewijst maar weer dat er veel kleding wordt verkocht die bij iemand in de kast belandt en niet wordt gedragen’’, zegt Esther Muñoz Grootveld, hoofd projecten van het nieuwe vierjaarlijkse mode-evenement. De afgelopen weken zijn hier 25.000 mensen op afgekomen. Zij bezochten de tentoonstelling in De Melkfabriek en andere evenementen in de stad, zoals lezingen en workshops.

Zeven kasten

Volledig scherm
Speuren naar kleding op de ruilbeurs van State of Fashion. © DG

De Arnhemse José Hendriks heeft haar ogen goed de kost gegeven op de kledingruilbeurs. Thuis heeft zij zes tot zeven kasten vol hangen met kleding. Ook kledingstukken die niet of nauwelijks heeft aangehad. 

 ,,Ik zou zelf een kledingzaak kunnen beginnen.’’ Ze vindt het leuk andere mensen blij te maken met haar jassen, broeken en schoenen. ,,In ruil daarvoor krijg je knopen waarmee je zelf weer wat nieuws kunt uitzoeken. Dat stimuleert je hierheen te komen.’’ Hendriks had er 23 gescoord. 

Elke week 

De kledingruil vindt ze een prima idee van State of Fashion. ,,Je zou dit eigenlijk elke week moeten organiseren. Maar dan wel op een plek die centraler is gelegen. Dan komen er nog meer mensen op af. Dat weet ik zeker. Deze locatie moet je echt weten te vinden.’’

Naar de tentoonstelling State of Fashion is ze zelf niet gegaan. Uit een vorm van zelfbescherming. ,,Ik ben bang dat ik dan zoveel dingen zie die ik zelf wil hebben. Ik beperk het tot de kledingruil.’’

 200 mensen 

Quote

Je zou dit eigenlijk elke week moeten organise­ren

Bezoekster José Hendriks

De afgelopen dagen hebben 200 mensen kleding naar het terrein van De Melkfabriek gebracht. Net als Hendriks hadden zij hun kledingkasten opgeruimd. En dat kan nog tot en met zondagmiddag. Ook kringloopwinkel 2Switch, waarmee State of Fashion de kledingruil organiseerde, had kleding naar de ruilbeurs gebracht.

Muñoz Grootveld is verrast over de kwaliteit van de kleding. ,,Toen wij de zakken leeggooiden, kwamen er jassen en broeken uit van bekende merken als Pierre Cardin, G-Star en Benetton. We zagen veel vintage, maar uiteraard ook kleding uit de winkels H&M en Primark die nu een tweede leven krijgen. Daar zijn we blij mee.’’

Wegwerpartikel 

Want uit onderzoek blijkt dat er steeds meer kleding wordt geproduceerd die niet of slechts een enkele keer wordt gedragen. ,,Kleding wordt steeds meer een wegwerpartikel. Daarom is het goed dat kledingstukken hier weer een nieuwe eigenaar krijgen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.