Volledig scherm
Het Rijngebied in Arnhem-Noord. Skyline Kleefse Waard met geheel rechts stukje Sacharovbrug. © Marc Pluim

Bijna groen licht voor 180 meter hoge windmolens langs Pleijroute

ARNHEM - Nagenoeg niets staat de bouw van vier windmolens op windpark Koningspleij in Arnhem in de weg. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft de meeste bezwaren tegen het plan van tafel geveegd.

Wijkverenigingen in Westervoort en Presikhaaf, de Vogelwerkgroep Arnhem en het Westervoortse college van burgemeester en wethouders hadden grote moeite met de komst van de vier windturbines.

Ze vreesden voor aantasting van het landschap, slagschaduwen, geluidshinder en de verstoring van een populatie wulpen. De windmolens met een tiphoogte van 180 meter staan pal aan de Pleijroute, waardoor bewoners van drie Westervoortse wijken er direct zicht op hebben. 

Eén punt

In juli van het afgelopen togen de bezwaarmakers naar Den Haag waar de Raad van State zetelt. Met het besluit van de bestuursrechter staan de bezwaarmakers met lege handen. Er is geen beroepsmogelijkheid meer. 

De gemeente Arnhem moet op één punt het bestemmingsplan aanpassen. In het plan zijn twee woningen aan de Veerweg aangemerkt als bedrijfswoningen. Deze zouden volgens de gemeente niet hoeven voldoen aan de normen voor geluid en slagschaduwen, maar dat is de Raad van State het niet mee eens. De relatie tussen de woningen en het bedrijventerrein heeft de gemeente onvoldoende aangetoond.

Slagschaduw

De gemeente krijgt nu vier maanden de tijd om te onderbouwen dat de twee woningen aan de Veerweg wel bedrijfswoningen zijn. Een tweede mogelijkheid is dat de gemeente maatregelen neemt zodat de woningen wel aan de voorschriften voor geluid en slagschaduw voldoen.

De bezwaarmakers mogen daarna een reactie geven op de aanpassingen door de gemeente. Daarna zal de Raad van State een definitief besluit nemen. Wanneer dat zal zijn, kan een woordvoerder niet zeggen. Het hangt af van de snelheid van de gemeente.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.