Volledig scherm
Politie-inzet na een onrustige avond op de Korenmarkt in Arnhem. © Timo Bouman

Bijval voor heropening debat over uitgaansgeweld

ARNHEM - Het siert burgemeester Boele Staal van Arnhem dat hij het debat wil heropenen over de sluitingstijden van de horeca nu gebleken is dat het uitgaansgeweld in het stadshart in de vroege ochtend sterk toegenomen is. Dat stelt voorzitter Thea van Vulpen van Arnhem6811, het platform voor bewoners van de Arnhemse binnenstad.

„Of het een oplossing is om de oude sluitingstijden van twee uur 's nachts weer in te voeren is is natuurlijk wel de vraag", stelt ze. „Je moet grondig onderzoek doen naar de oorzaken en daarop handelen."

Andere factoren
Volgens haar moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren. „Natuurlijk is het voor de nachtrust van bewoners fijner als het uitgaansleven beperkt wordt. Maar wat doen die mensen straks op straat als het na tweeën opeens ophoudt? De burgemeester wordt nu geconfronteerd met meer geweld, meer arrestaties en toegenomen werkdruk bij de politie. Dan is het vanzelfsprekend dat hij tot actie komt.”

Er is natuurlijk altijd een spanningsveld tussen de rust van de bewoners en het uitgaansleven. Maar de discussie daarover zal in de toekomst veel vaker dan voorheen terug komen. Het aantal bewoners van de binnenstad is immers sterk groeiende en de gemeente juicht dat alleen maar toe. Dan moet je ook meer met de bewoners rekening houden."

Vandalisme
Van Vulpen wijst erop dat uitgaansgeweld ook gepaard gaat met vandalisme. „We hebben in de Doelenstraat een paar bloembakken geplaatst om de stad op te fleuren. Kort daarna waren ze al vernield."

Meer hierover in de Gelderlander van woensdag 23 november, editie Nijmegen, of in de e-paper.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.