Volledig scherm
Het Roermondsplein op een schets van landschapsarchitect Harro de Jong van Buro Harro.

'Blauwe Golven' verdwijnen van Roermondsplein in Arnhem

ARNHEM - De 'Blauwe Golven' van Peter Struycken onder de Nelson Mandelabrug op het Roermondsplein in Arnhem hebben hun langste tijd gehad. Het kunstwerk uit de jaren zeventig moet wijken voor een nieuwe inrichting van het plein, dat een 'creatieve corridor' moet worden.

De gemeente Arnhem wil het plein vergroenen. Om de opwarming van de binnenstad tegen te gaan, maar ook om de mens weer centraal te stellen op het plein. Dat wordt nu gedomineerd door auto's.

Verbinding
Het Roermondsplein moet een (groene) verbinding worden tussen de historische binnenstad van Arnhem en kunstacademie ArtEZ en Museum Arnhem. Door de verkeersstromen te bundelen, moet ruimte ontstaan voor bijvoorbeeld buitensportactiviteiten. Verkeer dat komt uit de Willemstunnel kan bijvoorbeeld nog dit jaar direct linksaf de Weerdjesstraat in.

Pioniers
Een belangrijke rol in de visie is weggelegd voor het nieuwe Showroom Arnhem onder het brugdek aan de Oude Kraan. Dat moet met onder meer architectuurcentrum CASA de plek net zo bruisend maken als is gebeurd met het Kleine Oord (met het Bartok Park en het feestaardvarken).

Geld
Verder zijn er nog geen concrete plannen, maar wie een goed idee heeft en ook het geld heeft om dat uit te voeren, wordt uitgenodigd zich te melden bij de gemeente Arnhem.

Volledig scherm
Het Roermondsplein in Arnhem. © Theo Peeters

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.