Volledig scherm
Geluidswal rond woonwagenkamp Bethaniënstraat. © DG

Bodemonderzoek wal rond woonwagenkamp start

ARNHEM - De geluidswal rond het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat is deze week afgeschermd met een hekwerk. Volgende week begint het beloofde bodemonderzoek in de wal en de grond waar de wagens staan.

Met 66 boringen en zes sleuven willen onderzoekers meer zicht krijgen op de inhoud van de geluidswal en ondergrond van het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat. Uit onderzoek van deze krant bleek dat de geluidswal afkomstig is van waar nu bedrijventerrein IJsseloord ligt. 

Giftige stoffen

De grond was zo zwaar verontreinigd met giftige stoffen als arseen en PAK's dat de gemeente Arnhem en provincie Gelderland eind jaren tachtig besloten dat de wal binnen drie jaar opgeruimd moest zijn. Dat is inmiddels 30 jaar geleden.

De woonwagenbewoners zijn nooit op de hoogte gebracht van de tijdelijkheid van de geluidswal en maken zich zorgen over hun gezondheid. De gemeente Arnhem heeft nu besloten om de wal, maar ook de ondergrond van de twaalf woonwagens te onderzoeken. Deze week is de gemeente begonnen met het plaatsen van hekken, volgende week begint het onderzoek.

Verdacht

Het doel van het onderzoek is of er verontreinigde stoffen aanwezig zijn in de grond of dat er wettelijke waarden worden overschreden. Volgens de onderzoekers wordt de bodem en de geluidswal beschouwd als verdacht voor de 'parameters zware metalen, PAK, minerale olie en asbest. 

Volledig scherm
Bewoners van het kamp aan de Bethaniënstraat staan op vervuilde grond. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.