Volledig scherm
Ronald Paping op archiefbeeld. © ANP

Boosheid bij Arnhemse gemeenteraad over gebrek aan informatie: ‘Ga u schamen!’

ARNHEM - Wethouder Wonen Ronald Paping heeft zich de boosheid van een deel van de Arnhemse gemeenteraad op de hals gehaald door zonder overleg besluiten te nemen over de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem.

De financieel noodlijdende vereniging, met 180 huurwoningen op de Braamberg en de Geitenkamp zag zich genoodzaakt het bezit, dat volgens Paping ‘in erbarmelijke staat’ verkeert, te verkopen. De gemeente had het eerste recht van koop, maar hapte niet toe.

RVG Real Estate wordt mede daardoor de nieuwe eigenaar van het bezit van de WBvA, voor een bedrag van 28 miljoen. Van dat bedrag kan het particuliere vastgoedbedrijf een ton per woning steken in renovatie en verduurzaming tot energielabel A.

‘We weten helemaal niets’

De gemeente was van oudser betrokken bij de bijna 100-jarige vereniging en had recht op eventuele revenuen bij verkoop. Daar zag Arnhem echter vanaf, zonder dat de gemeenteraad daarvan in kennis werd gesteld of om een besluit werd gevraagd.

,,Ongelooflijk. We weten helemaal niets”, stelde raadslid Guus van de Laak van Arnhem Centraal, een van de acht partijen die de kwestie woensdagavond in het stadhuis wilden bespreken. Het initiatief daarvoor kwam van SP’er Gerrie Elfrink. ,,Ga u schamen!”, beet hij wethouder Paping toe.

Ontbindende voorwaarde

Elfrink zou graag zien dat de verkoop wordt terug gedraaid, maar de gemeente heeft daartoe geen middelen, voerde Paping aan. De WBvA heeft wel als ontbindende voorwaarde in het koopcontract opgenomen dat de gemeente moet toezien op het naleven van de voorwaarden bij de transactie (zoals duurzaamheid en huurgaranties).

Paping heeft over dat toezicht nog geen besluit genomen. Hij gaat dat nu op verzoek van VVD’er Menno Loos eerst aan de gemeenteraad voorleggen. De liberalen vrezen dat de gemeente financiële risico’s loopt als met het verzoek van de woningbouwvereniging wordt ingestemd.

De gemeenteraad wil in een tweede sessie verder praten over de zaak. Dat kan op z’n vroegst half januari.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.