Volledig scherm
Een impressie van de ondergrondse energieopslag in een Ecovat zoals die bij Het Dorp in Arnhem wordt gebouwd. © Ecovat

Bouw Ecovat voor nieuwbouw Het Dorp vijf maanden vertraagd

ARNHEM - De bouw van het zogenoemde Ecovat waarmee de nieuwbouw in Het Dorp in Arnhem zal worden verwarmd, loopt vier tot vijf maanden vertraging op. Desondanks is het systeem operationeel als in het najaar van 2019 de huizen worden opgeleverd, verzekert Aris de Groot van Ecovat.

De vertraging heeft onder meer te maken met aanvullend onderzoek dat nodig was op de plek waar het systeem komt, de oksel van de Mastweg en de Hertshoornstraat. ,,We moesten archeologie-onderzoek doen en onderzoek naar explosieven”, aldus De Groot.

In het Ecovat wordt energie opgeslagen in een ondergronds vat met een doorsnede van 35 meter. Daarmee kunnen in Het Dorp circa 500 zorgappartementen en zorggerelateerde woningen worden bediend. In de winter zorgt het Ecovat voor warmte in de huizen, in de zomer brengt het juist verkoeling.

Voorbereidingen

Het Noord-Brabantse bedrijf Ecovat, met onder meer een vestiging in Arnhem, had eigenlijk dit najaar al met de bouw willen starten, maar dat wordt nu februari, stelt De Groot. De Ecovat-directeur maalt niet om de vertraging. ,,Goed werk heeft tijd nodig”, zegt hij.

Ondertussen zijn de voorbereidingen al gaande. ,,Voor het Ecovat zijn 240 elementen nodig. De productie daarvan loopt al”, vertelt De Groot. Dat is nodig om straks op tijd klaar te zijn. Het Ecovat wordt opgebouwd uit diverse prefab-onderdelen.

De bouw van de installatie betekent een primeur voor Arnhem. Het wordt het eerste commerciële Ecovat. Er staat nu alleen een proefopstelling, in Uden. Elders in Nederland zijn plannen voor een Ecovat in IJmuiden, Den Helder, Rotterdam en Den Haag.

Volledig scherm
De werking van een Ecovat © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.