Bouwers en boeren protesteren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmisbruik’

UPDATE EN VIDEOARNHEM - Tientallen bouwers en boeren uit de regio Barneveld hebben zich deze avond met zwaar materieel verzameld in Arnhem om een statement te maken tegen in hun ogen onrechtvaardig politieoptreden. Aanleiding daarvoor zijn twee bouwers die naar het politiebureau moesten komen: ze worden ervan verdacht met een bus een motoragent te hebben afgesneden. De demonstranten zijn door de politie naar de Markt bij het provinciehuis gestuurd.

De stoet van bouwvoertuigen arriveerde rond 20.00 uur in het stadscentrum. Bij het provinciehuis hebben alle demonstranten  de voertuigen verlaten om in stoet naar het politiebureau te lopen. Volgens onze verslaggever staat de groep van een kleine 80 demonstranten voor het bureau en laat de politie zich verder niet zien.

Een van de aangehouden mannen heeft zich deze dag om 10 uur op het bureau gemeld. Om 17.00 uur mocht hij weer naar huis. De vrijgelaten arrestant bedankte alle boeren en bouwers voor hun solidariteitsactie. 

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
De groep boeren en bouwers bij het politiebureau in Arnhem. © DG

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
De groep boeren en bouwers bij het politiebureau in Arnhem. © DG

Eén van de mannen, de baas van een bouwbedrijf, werd vorige week al gearresteerd, maar ook weer vrijgelaten: waarop een aangekondigde actie weer werd afgeblazen. Deze week moest een medewerker van datzelfde bedrijf op het bureau komen om te worden verhoord: hij werd woensdagmiddag weer weggestuurd. 

Of de medewerker nu weg zou mogen of niet: de bouwers waren hoe dan ook gekomen. ‘Om de politie te laten zien dat ze niet meer zulke acties moeten uithalen', schrijft de organiserende actiegroep Grond in Verzet.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
De bouwers zijn verzameld in Arnhem. © DG

Agent afgesneden met busje

De arrestatie en het verhoor hebben te maken met een incident op 30 oktober, de dag dat bouwers massaal naar het Malieveld in Den Haag gingen voor het bouwprotest. Een busje sneed bij De Klomp, tussen Ede en Veenendaal, een motoragent af. Op dat moment verzamelden actievoerders uit de bouwsector zich daar om gezamenlijk naar de demonstratie te gaan. ,,Die motoragent kwam ineens tussen het voertuig en de vangrail rijden’’, zegt actiegroepbestuurder Jelco Beijer uit Lunteren. ,,Wat bij de bestuurder voor een schrikreactie zorgde.’’

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Bouwers verzamelen in Arnhem. © Persbureau Heitink / Patrick Apenhorst

Wie bestuurde de bus

De politie probeert volgens hem te achterhalen wie de bus bestuurde. Dat eerst de baas en nu een werknemer van hetzelfde bedrijf naar het politiebureau in Arnhem moesten, zet kwaad bloed bij de bouwers. ‘Ze gaan dus gewoon het rijtje af in de hoop wat te doen/vinden?? Het moet gewoon klaar zijn. Ze proberen ons van alle kanten uit', staat in een WhatsApp-bericht dat rondgaat in appgroepen. ‘Prima, dan kunnen ze antwoord krijgen ook.’

Volledig scherm
Het bouwprotest in Den Haag. © ANP

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.