Amy Croqué.
Volledig scherm
PREMIUM
Amy Croqué. © Gerard Burgers


Het systeem was tegen Arnhemse Amy na haar ongeluk, maar de hiphop was voor haar

interviewARNHEM - De Arnhemse Amy Croqué eet, drinkt en ademt hiphop. Met haar eigen bedrijfje helpt ze jongeren met problemen, in de Heldringstichting in Zetten. Hoe? ,,Hiphop werkt therapeutisch, je leert buiten hokjes te denken.’’

Hiphop heeft misschien wel het leven van Amy Croqué (30) gered. Door een ongeluk, toen ze 12 jaar oud was, belandde de Arnhemse in een coma.

 Ze liep hersenschade op, waardoor ze met haar linkeroog amper kan zien en snel overprikkeld is. Jaren zat ze in een rolstoel. Tijdens haar revalidatie putte ze kracht uit de teksten van hiphopmuziek.

Ze volgde een opleiding aan de Erasmus universiteit in Rotterdam en kwam daarna terug in Arnhem. Ze focuste zich op hiphop en de cultuur die achter de muziekstroming schuilgaat. Maar ook keek ze naar hoe je hiphop in kunt zetten in het culturele leven in de stad. Of hoe je jongeren kunt inspireren met hiphop. 

Quote

School moet niet een plek zijn waar constant gewezen wordt op falen. Het moet gaan over wat je wél kunt.

Amy Croqué

Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf, Amy Mabel Kimberly, waarmee ze door verschillende instanties wordt ingehuurd. Ze wil het verschil maken voor jongeren, met muziek en kunst als leidraad en medicijn.

Wat betekent hiphop voor u?
,,Hiphop heeft ervoor gezorgd dat ik bleef vechten, maar heeft ook mijn manier van denken veranderd. Hiphoppers omarmen juist het verschil in mensen. Door mijn ongeval en mijn niet-aangeboren hersenletsel paste ik nooit in het systeem.

Ik paste nooit helemaal in een hokje. Maar werd wel altijd in hokjes geplaatst waar ik niet in hoorde. Ik heb me overal doorheen moeten slaan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.