Een team van artsen en verpleegkundigen tijdens een behandeling waarbij een stolsel uit een bloedvat in de hersenen wordt verwijderd.
Volledig scherm
PREMIUM
Een team van artsen en verpleegkundigen tijdens een behandeling waarbij een stolsel uit een bloedvat in de hersenen wordt verwijderd. © ANP / ANP


Pleidooi voor jaarlijks screenen 55-plussers: ‘Meeste beroertes zijn te voorkomen’

Er moet een bevolkingsonderzoek komen om beroertes te voorkomen. Daarvoor pleit de patiëntenvereniging Hersenletstel.nl uit Velp. In Nederland werden in 2021 ruim 40.000 mensen met een beroerte oftewel herseninfarct in het ziekenhuis opgenomen, dat zijn er ongeveer 110 per dag. ,,Uit onderzoek weten we dat 90 procent van de beroertes is te voorkomen.”

9 reacties

 • harry de Vries

  2 maanden geleden
  DOEN ik heb een hersen infarct gehad ,, kun je dit voor zijn of verminderen hiermee DAN MOET het echt gebeuren ,, scheelt zoveel aan herstel / en wat er daarna nog bijkomt
 • Marcel van Nimwegen

  2 maanden geleden
  Goed plan zo'n onderzoek. Als ik van te voren wist dat ik als diabetes patiënt met 32.2(!) In Bedburg hau binnen kwam, had ik ruim van te voren actie ondernomen. Helaas mijn zenuwen hebben een enorme dreun gehad,wat zich nu leid tot chronische zenuwpijn, helaas weinig aan te doen niet eens medicatie.
 • Wilma van Well

  2 maanden geleden
  Klopt RJA Janssen; de patientenvereniging heeft het over 55 - plus en de cardioloog over vanaf 65 periodiek controleren op hartslag. Wat ik zelf jammer vind: "Mensen met een beroerte oftewel een herseninfarct." De vereniging en cardioloog moeten toch beter weten. Een beroerte oftewel CVA kan zowel een herseninfarct als een hersenbloeding betekenen.
 • Sibo Buringa

  2 maanden geleden
  Zo'n bevolkingsonderzoek is zeer gewenst, en zal zeker voor minder zorgkosten zorgen. Zelf eind 2019 beroerte gehad, en via lotgenoten zie ik welke zirg daarna nodig zou kunnen zijn. Zelf kan ik gelukkig alles (met mate) weer doen. Zal nooit meer 100% de oude worden, maar t.o.v. lotgenoten heb ik weinig te klagen.
 • M. v.d. Kaa

  2 maanden geleden
  Maar die hartslag is toch een moment opname? Dan zou je jaarlijks een holteronderzoek moeten doen.