Volledig scherm
Foto ter illustratie. © GinoPress

Brandweer herdenkt omgekomen collega’s met ereboog en minuut stilte

VideoARNHEM/ELST - De Nederlandse brandweer herdenkt vandaag collega’s die bij het werk om het leven zijn gekomen. Niet alleen bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen bij Arnhem, maar in heel het land werd bij overleden brandweerlieden stil gestaan.

Bij zo veel mogelijk kazernes en brandweerposten in Nederland wordt tegelijkertijd het zogeheten brandweer-ereteken gegeven, een ereboog gevormd door water uit twee brandweerspuiten.

,,De brandweer staat altijd met hart en ziel klaar voor de maatschappij. Maar soms gaat het mis en betalen brandweermensen de hoogste prijs”, zegt Brandweer Nederland. 

Profielfoto op sociale media

De organisatie vraagt alle brandweerlieden om vandaag hun profielfoto op sociale media te vervangen door een zwart brandweerlogo. Ook hangen de vlaggen op brandweergebouwen halfstok. Bij de brandweer in Elst werd een minuut stilte in acht genomen (zie video).

Het Brandweermonument dateert uit 2012. Op een plaat staan de namen van 97 brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens het werk zijn omgekomen. 

Bij de brandweer werken op dit moment ongeveer 30.000 mensen. Er zijn bijna duizend kazernes in Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.