Volledig scherm
Binnenstadsbewoners maken het gebied rond het Centraal Station met grijpers schoon. Foto: Gerard Burgers. © Gerard Burgers

Brave burgers uit Arnhem maken de binnenstad schoon op World Cleanup Day

ARNHEM - Op initiatief van bewonersgroep Arnhems Hart werd zaterdag het centrum van Arnhem van veel zwerfvuil ontdaan.

‘Hé, de firma HALT!’, roept een passerende fietser. Niet vreemd als je het groepje van vijf bekijkt. Ze dragen gele hesjes en hebben een knijper in de hand waarmee ze zwerfvuil oppakken. Maar nee, dit zijn niet mensen met een taakstraf, maar juist buitengewoon brave burgers uit de Arnhemse binnenstad.

Oproep

Ze hebben gehoor gegeven aan de oproep van bewonersgroep Arnhems Hart om mee te helpen met deze schoonmaakactie. Het is vandaag World Cleanup Day. Even verderop werden ook de strandjes langs de Rijn schoongemaakt door vrijwilligers.

Erik Wiessenberg van de bewonersgroep ontving de vrijwilligers deze zaterdagochtend bij de Spar aan het Willemsplein. De supermarkt had voor gratis koffie gezorgd. Even zag het ernaar uit dat Erik het samen met één vrijwilliger moest doen, maar het werden er vier.

Bovendien was er een vrouw die de groep een hart onder de riem kwam steken. ,,Ik ben op het ogenblik immobiel. Ik moet aan mijn heup worden geopereerd. Dus ik kan niet helpen, maar ik wilde mijn solidariteit betuigen.”

Etensresten

Na de koffie begint de groep met een route langs onder meer Luxor, Pathé en McDonald’s. Ieder lid van de schoonmaakploeg draagt een vuilniszak waarin de troep wordt gegooid. Papiertjes, etensresten, plasic flesjes en allerlei verpakkingen worden met de knijper opgepakt.

,,Peuken hoeven niet. Die zijn voor de Gluton”, zegt Wiessenberg. De Gluton is de stille ‘stofzuiger’ van de gemeente. Op het plein voor het station merkt vrijwilliger Ronald Wientjes op dat het met de hondenpoep erg meevalt. ,,Als je dit tien jaar geleden zou hebben gedaan, zou je onder de stront zitten. De gemeente is gaan handhaven. Je ziet dat dat helpt.”

Rommel

Stationskwartierbewoonster Rita (‘geen achternaam in de krant’) doet mee omdat ze het belangrijk vindt dat de stad schoon is. Ze wil best haar steentje bijdragen. Ook bij het appartementengebouw waarin ze woont ruimt ze elke dag rommel op. ,,De gemeente hoeft niet alles te doen”, vindt ze. ,,En als er minder zwerfvuil ligt, komt er ook minder bij.”

Ook PvdA-raadslid Vincent Bouma helpt mee. ,,Ik woon niet in de binnenstad, maar in Malburgen. Ik ben hier omdat we als politieke partijen zijn uitgenodigd. Wanneer je als partij een schone stad belangrijk vindt, moet je aan zo’n uitnodiging gehoor geven. ”

Voller

De vuilniszakken raken ondertussen voller en voller. Wiessenberg: ,,Ik was eerst bang dat er niemand zou komen. Ik ben blij met de hulp.” Gevraagd naar bijzonderheden die hij tegenkwam, zegt hij: ,,Bij Luxor lag veel troep. Peuken, confetti… Ik weet dat daar pas feest is geweest, maar toch.”

De bewonersgroep heeft het voornemen om het opruimen van zwerfvuil regelmatig ter hand te nemen, samen met vrijwilligers. ,,Eens per twee weken gaan we dat doen.”

Volledig scherm
Bewoners van de binnenstad van Arnhem aan de grote schoonmaak. Foto: Gerard Burgers. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.