Volledig scherm
Nieuwe graffiti aan de Boterdijk. © Gerard Burgers

‘Brave’ graffiti van veertig artiesten op kademuren in Arnhem

ARNHEM - Graffiti roep al gauw de associatie op met ‘illegaal’. Je ziet het meestal op plekken waar het niet mag. Het zal ongetwijfeld een kick geven om op een plek waar het verboden is je (anonieme) visitekaartje achter te laten. Maar het kan ook legaal. Aan de Boterdijk in Arnhem bijvoorbeeld, aan de oever van de Rijn. 

Zaterdag deden zo’n 40 graffiti-artiesten daar hun ding. De plek is enkele tientallen jaren geleden door de gemeente beschikbaar gesteld.

Arnhemmer Sander Valentijn is een van de drie organisatoren. ,,Het leek ons leuk om hier met een aantal mensen aan het werk te gaan. Er met z’n allen iets moois van maken.” 

Schone lei

De 40 begonnen met een schone lei. Vrijdag werd over de oude graffiti een laag grijze latex aangebracht. Op de regenachtige zaterdagochtend gingen de graffiti-artiesten met hun spuitbussen aan de slag. Sommigen hadden op een papiertje een ontwerp bij zich, anderen kozen voor ‘free style’.

De geur van verf domineerde en als de luidsprekers even zwegen, hoorde je het getik van de kogeltjes in de op en neer geschudde spuitbussen. In de loop van de middag waren alle muurtjes en muren op het terrein met kleurige graffiti gevuld.

Creatieve uitlaatklep

Quote

Op plekken waar graffiti niet mag, is het veel spannender. Ik doe dat best vaak.

Graffiti-artiest

Mede-organisator Frank, uit Dieren: ,,Ik vind het leuk om hier vandaag mensen tegen te komen die ik lang niet heb gezien.”

Het maken van graffiti is voor hem een ‘creatieve uitlaatklep’. Hij doet het al zo’n 20 jaar en heeft het zichzelf aangeleerd. Graffiti heeft wat hem betreft geen boodschap. Je met een eigen stijl onderscheiden van anderen, daar gaat het om. 

Dat graffiti vaak geen lang leven beschoren is, hoort er volgens hem bij. ,,Het kan zijn dat wat we hier nu maken, morgen al weer vervangen wordt door anderen.”

Soms doet dat pijn erkent hij, zeker als een beginner zonder pardon over het werk van een topper heen gaat. ,,Ik spreek weleens iemand aan en zeg dan dat hij het misschien eerst op een klein muurtje achteraf moet proberen.”

Kick

Beide organisatoren houden zich wat op de vlakte als wordt gevraagd naar de vermeende kick van het op illegale plekken maken van graffiti. Een andere deelnemer, zonder vaste woon- of verblijfplaats, wil er wel wat over zeggen, zij het anoniem.

,,Op plekken waar graffiti niet mag, is het veel spannender. Ik doe dat best vaak. Hier op deze plek is het natuurlijk een beetje braaf, al vind ik het wel leuk om iedereen te zien. Graffiti-artiesten zijn een ‘scene’, net als skateboarders.”

Hij noemt graffiti ‘het onkruid van de stad’. ,,Je houdt het niet tegen. En als je het weghaalt, komt er weer nieuw onkruid voor terug.” Dat onkruid een nogal negatieve term is, deert hem niet. ,,Graffiti is niet per se mooi. Ik doe het omdat ik het leuk vind.”  

Volledig scherm
Nieuwe graffiti aan de Boterdijk. 204140 . © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.