Volledig scherm
Wijngoed Mariëndaal wordt momenteel zomerklaar gemaakt. © Gerard Burgers

Brian geniet van de wijnbouw in Arnhem, maar drinkt liever een biertje

ARNHEM/OOSTERBEEK - Brian uit Elst geeft het grif toe: een wijndrinker is hij niet. Doe hem maar een biertje. Dat neemt niet weg dat hij met alle plezier werkzaamheden verricht op Wijngoed Mariëndaal.

De Arnhemse wijngaard werkt sinds kort samen met zorgboerderij Hoeve Klein Mariëndaal. Cliënten van de zorgboerderij, onder wie Brian, gingen gisteren aan de slag om de wijngaard zomerklaar te maken.

Oppassen

Brian: ,,Zwaar en precies werk, je moet oppassen dat je niet meteen een hele plant omver maait. Maar ook erg leuk om te doen. En die hitte? Ach, hoedje op, muziekje erbij en gáán."

Wijnbouw als therapie. Het is typisch zo'n mes dat aan twee kanten snijdt, vertelt begeleider en tuinder Willem Overes. ,,Op de zorgboerderij ondersteunen wij cliënten die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Mensen met autisme, een psychiatrische achtergrond of noem maar op. Het is belangrijk dat zij iets om handen hebben."

Vijftig stekken

Niet alleen heeft de zorgboerderij vijftig stekken in eigen beheer gekregen, het is de bedoeling dat cliënten ook onderhoud aan de planten op Wijngoed Mariëndaal gaan doen. ,,Het gaat erom dat ze leren in een team te werken, afspraken na te komen en op tijd aan de bel te trekken. Wat dat betreft is dit een ideaal tussenstation. Uiteindelijk hopen we dat ze kunnen uitstromen naar vrijwilligerswerk of zelfs betaalde arbeid."

Niet in hokjes

Henk Oost benaderde namens het Wijngoed afgelopen jaar de zorgboerderij. ,,Ik vind het belangrijk dat onze wijngaard een maatschappelijke functie heeft", verklaart hij de toenadering. ,,We willen niet in hokjes denken, maar zo veel mogelijk mensen betrekken bij onze wijnbouw."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.