Topoverleg tijdens de conferentie over het Midden Oosten in 1987: onder secretaris-generaal bij de Verenigde Naties Sir Brian Urquhart (links) in gesprek met de toenmalige president van de Verenigde Staten Jimmy Carter.
Volledig scherm
PREMIUM
Topoverleg tijdens de conferentie over het Midden Oosten in 1987: onder secretaris-generaal bij de Verenigde Naties Sir Brian Urquhart (links) in gesprek met de toenmalige president van de Verenigde Staten Jimmy Carter. © AP

Brian Urquhart waarschuwde Britse
militaire top vergeefs voor Duitse tanks
die de opmars bij Arnhem fataal werden

1919-2021ARNHEM - De zaterdag op 101-jarige leeftijd overleden topdiplomaat bij de Verenigde Naties Brian Urquhart waarschuwde als inlichtingenofficier zijn superieuren voor het oppermachtige Duitse leger in de nabijheid van Arnhem in september 1944. Niemand zat op die boodschap te wachten in het team dat Operatie Market Garden voorbereidde.

1 reactie

 • J pater

  2 maanden geleden
  Ik sprak in 1999 te Zandvoort met agent J.v.Maris, die in ww2 de veldbewaking leidde. Hij zei dat de aanwezigheid van SS-tanks in de Arnhemse bossen via het verzet (H.Knap) aan Londen was doorgegeven. Van Maris sprak SS-leider W.Bittrich op 14 sept 1944 op GolfLinks over de veldbewaking. Brittrich zou melden als de SS-divisie het gebied rond Arnhem verliet, waarna de politie de veldbewaking kon overnemen. Door de veldbewaking (in 5-ploegendienst) werden vele mannen van dwangarbeid vrijgesteld.
 1. Britse auteur: 'Operatie Market Garden was zelfmoordmissie'
  PREMIUM

  Britse auteur: 'Operatie Market Garden was zelfmoord­mis­sie'

  ARNHEM - De Britse veldmaarschalk Montgomery leed aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme, dat hem doof maakte voor kritiek. Zijn generaal 'Boy Browning' liet ijdelheid en ambities prevaleren boven alles. Tegen deze achtergrond flanste de Britse legerleiding in september 1944 'Operatie Market Garden' in elkaar, een doldriest plan om met een reeks landingen van parachutisten de bruggen over de rivieren in Nederland te veroveren en via Arnhem door te stoten naar Hitler-Duitsland.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

 1. Dit rolletje gaat roofvogels langs de snelweg beschermen
  Play

  Dit rolletje gaat roofvogels langs de snelweg beschermen

 2. Kaag: Stikstofcrisis aanpakken, anders kunnen we niet bouwen
  Play

  Kaag: Stikstof­cri­sis aanpakken, anders kunnen we niet bouwen

Arnhem e.o.