Volledig scherm
Scene uit de televisieserie 'Paratrooper' in voorbereiding. © Paratrooper

Britse filmer van serie Paratrooper loopt warm bij Airborne Museum Hartenstein

OOSTERBEEK/ DEVENTER - De Britse filmmaker Lance Nielsen strijkt morgen neer in Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Daar wil hij zijn team, tijdens een rondleiding, voorbereiden op filmopnamen voor een trailer voor zijn televisieserie Paratrooper.

Die opnamen - gevechtsscènes die de Slag om Arnhem verbeelden - vinden zondag plaats bij de brug in Deventer, die in de jaren zeventig ook al het decor was voor de filmklassieker A Bridge Too Far. De bebouwing bij de brug van Deventer lijkt op die van Arnhem in 1944. De omgeving van de John Frostbrug, waar de werkelijke strijd in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, is veel te veel veranderd. 

Les in 'Market Garden'

,,Veel mensen in mijn team kennen het verhaal van Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem alleen in grote lijnen", benadrukt Nielsen. ,,Om er een beter beeld van te krijgen, willen we zaterdag in Hartenstein gaan kijken. Ook gaan we de omgeving verkennen.'' Later wil Nielsen gaan filmen in de omgeving van Museum Arnhem, waar de Britse para's in september 1944 tevergeefs probeerden door te stoten naar het centrum richting brug, waar de mannen van John Frost ingesloten zaten.

Paratroopers moet een serie worden over de lotgevallen van de luchtlandingstroepen in de Tweede Wereldoorlog.

Filmset in Deventer

Nielsen heeft van de gemeente Deventer toestemming gekregen om de weg langs de IJssel en enkele omliggende straten op zondagochtend af te sluiten. De filmset, waarop straks zo'n zeventig mensen rondlopen, is niet toegankelijk voor publiek. De opnames beginnen rond drie uur 's nachts en worden rond de klok van elf uur 's ochtends afgerond. ,,Er werken zo'n veertig re-enactors mee'', vertelt Nielsen. De filmmaker hoopt daarna af te kunnen reizen naar Normandië, om opnamen te maken voor een aflevering over de zwarte parachutist Sidney Cornell, een van de helden in de serie. 

Met een crowdfundingsproject via onder meer het internationale Indiegogo hoopt Nielsen 265.000 pond bij elkaar te krijgen voor een pilotaflevering.  Als dat lukt, komt het grote doel van Nielsen een stukje dichterbij. ,,Ik wil de serie op Netflix zien te krijgen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.