Airborneherdenking Driel in 2006.Sir Brian Urquhart, in 1944 Intelligence Officer bij de Airborne Divisie, houdt zijn toespraak bij de onthulling voor het monument ter ere van de Poolse generaal Sosabowski.
Volledig scherm
PREMIUM
Airborneherdenking Driel in 2006.Sir Brian Urquhart, in 1944 Intelligence Officer bij de Airborne Divisie, houdt zijn toespraak bij de onthulling voor het monument ter ere van de Poolse generaal Sosabowski. © Berry de Reus

Britse veteraan speelde grote rol bij eerherstel ‘zondebok Market Garden’ die waarschuwde voor tanks Waffen SS

DRIEL - Brian Urquhart, de onlangs overleden voormalige Britse inlichtingenoffficier tijdens de Slag om Arnhem, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het eerherstel van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski. 

4 reacties

 • Rien van Teeffelen

  9 maanden geleden
  Londen was op de hoogte van de aanwezigheid van de ss panser divisie door het Arnhems verzet dit is ook besproken met Urquhart tijdens 2 bezoeken in Velp , toen vertelde hij zelf dat Monty dit afdeed als een verslagen puinhoop, maar als geweigerd had was ik voor de krijgsraad gesleept. R.v.Teeffelen
 • Fred Schuit

  10 maanden geleden
  Sosabowski was een oorlogsheld, Montgomery probeerde met deze mission impossible eerdere miskleunen te verbloemen. Slecht strateeg die duizenden mannen de dood in joeg.
 • Henk Doddema

  10 maanden geleden
  Montgomery wilde zijn geschonden blazoen herstellen met Market Garden. Toen dit mislukte werd Sosabowski als zondebok aangewezen door de Britten.
 • Krebbers

  10 maanden geleden
  Helaas zijn er door eigenwijze (hoge)officieren aan geallieerde kant wel meer inschattingsfouten gemaakt in 40-45. Één daarvan was het bombardement op NIjmegen. Fouten maken in een oorlog is begrijpelijk. Ze achteraf niet willen toegeven is erger.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.