Vaste beveiligingscamera op de Korenmarkt in Arnhem. In de stad moet nu ook mobiel cameratoezicht mogelijk worden.
Volledig scherm
Vaste beveiligingscamera op de Korenmarkt in Arnhem. In de stad moet nu ook mobiel cameratoezicht mogelijk worden. © DG

Burgemeester Ahmed Marcouch wil mobiel cameratoezicht in Arnhem

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem wil bij aanhoudende overlast en evenementen tijdelijk cameratoezicht kunnen inzetten. De Algemeen Plaatselijke Verordening van Arnhem staat dat momenteel niet toe. Marcouch wil dat veranderen.

,,Waar camera’s hangen, blijkt het aantal incidenten te dalen”, constateert Marcouch. Hij vindt dat een ‘belangrijk argument om cameratoezicht te gebruiken - permanent of tijdelijk’. De burgemeester haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat meer dan 40 procent van de inwoners zich veiliger voelt door de aanwezigheid van camera’s.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.
Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. © ANP

In Arnhem hangen al zo’n 90 vaste camera’s, met name in de binnenstad. De Gemeentewet geeft burgemeesters de mogelijkheid toestemming te geven voor toezicht met mobiele camera’s, maar de lokale regelgeving in Arnhem niet. 

Eind 2018 gaf Marcouch al aan dat te willen veranderen, nu doet hij daarvoor de gemeenteraad een concreet voorstel. Wanneer die zich daarover buigt, is nog niet duidelijk. De beleidsregels van het cameratoezicht zijn getoetst aan de privacywetgeving, laat de gemeente Arnhem weten. 

In het raadsvoorstel wordt ‘in heldere beleidsregels’ omschreven hoe de burgemeester met zijn bevoegdheid omgaat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.