Volledig scherm
John Berends © gemeente apeldoorn

Burgemeester Apeldoorn John Berends is de nieuwe commissaris van de koning in Gelderland

videoAPELDOORN/ ARNHEM - Burgemeester van Apeldoorn John Berends (62) wordt de nieuwe commissaris van de koning. Hij is woensdagmiddag met een ruime meerderheid aanbevolen als opvolger van Clemens Cornielje.

Berends begon zijn carrière bij de politie en vervulde daarna diverse managementfuncties bij het landelijk selectie-opleidingsinstituut politie. Zijn politieke carrière begon hij in Zwolle,. Eerst als gemeenteraadslid, later werd hij fractievoorzitter van het CDA. Om daarna verder te gaan als wethouder en loco-burgemeester van Zwolle. In 2005 werd Berends Burgemeester van Harderwijk. In 2012 ging hij in die rol verder in Apeldoorn.

Berends volgt als commissaris van de koning Clemens Cornielje op. Cornielje, die ernstig ziek is, stopt per 1 februari 2019 met zijn werkzaamheden. Officieel moet Berends’ aanstelling nog goedkeuring krijgen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zodra die formaliteiten zijn afgerond wordt hij naar verwachting op 6 februari geïnstalleerd. Hiermee zal de provincie maximaal een week zonder commissaris zitten.

Boegbeeld met een groot netwerk

De plaatsvervangend voorzitter Provinciale Staten van Gelderland Kees van Baak heeft Berends leren kennen als een ‘open en actief persoon met een groot netwerk’. ,,Hij heeft ons weten te overtuigen door snel te schakelen en in staat te zijn partijen en organisaties bij elkaar te brengen. Waar nodig zal de heer Berends een boegbeeld zijn voor Gelderlanders, maar hij kan ook een diplomaat zijn die op de achtergrond dingen voor de provincie kan regelen.’’ Tevens meldt hij in het persbericht dat Berends ‘veel bestuurlijke ervaring heeft en een uitstekende politieke antenne’. 

Burgemeester Undercover

In zijn rol als burgemeester van Apeldoorn was Berends onlangs nog te zien in het SBS6-programma Burgemeester Undercover. Vermomd als oude rocker trok hij daar een probleemwijk in met presentator Dennis van der Geest. Als nieuwe bewoner van de Staatsliedenbuurt ging hij undercover om zo een goed beeld van de problematiek in de wijk te krijgen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.